Донка Вътева: Да популяризираме доброто е една от целите на Програма "Ваканция 2021"

"Програмата "ВАКАНЦИЯ 2021” предоставя безплатно пакет от 14 разнообразни инициативи за приятна и пълноценна ваканция на подрастващите в града. Нейното послание е: ,,Подай ръка на доброто”, казва в интервю за stz24.com секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

 08.06.2021 14:00
Донка Вътева: Да популяризираме доброто е една от целите на Програма "Ваканция 2021"

Госпожо Вътева, какви са целите на лятната програма „Ваканция 2021“ на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и към кого е насочена тя?

Тази инициатива на МКБППМН и Центъра за превантивна и психолого-консултативна дейност към Община Стара Загора да предлага на децата възможности за полезно и приятно организиране на свободното време чрез лятна превантивна програма „ВАКАНЦИЯ”, стана традиция. За дванадесета година ще работим превантивно с деца от 8 до 18-годишна възраст, живеещи на територията на Община Стара Загора и пребиваващите през лятото в града и техни родители. Членовете и обществените възпитатели от МКБППМН към Община Стара Загора организират по свои идеи заниманията, с подкрепата на отговорни институции и организации, центрове и клубове, работещи с деца и за деца, доброволци, родители, учители, медии.

Програмата ,,ВАКАНЦИЯ 2021” предоставя безплатно пакет от 14 разнообразни инициативи за приятна и пълноценна ваканция на подрастващите в града. Нейното послание е: ,,Подай ръка на доброто, каквото е мотото на цялостната превантивна работа на МКБППМН през 2021 г. Основно право на всяко дете е да има жизнен стандарт, съответстващ на нуждите на неговото физическо, умствено, духовно, морално и социално развитие. Екипът на МКБППМН продължава традицията да организира дейности през свободното време, обединявайки усилията между институции и организации в името на децата. Програмата включва интерактивни занимания и игри, демонстрации, викторина, състезание с велосипед, спорт и много забавления. Дейностите от програмата подпомагат успешното справяне с някои от задачите на развитието, които стоят пред подрастващите и чието решаване гарантира тяхната сигурност и безопасност.

Поставяме си няколко цели, една от тях е да популяризираме доброто, да насърчаваме творческите способности на децата, да стимулираме младите хора да общуват позитивно, изпълнени с добри мисли, да влагат толерантност, честност, уважение, внимание към околните. Друга цел е да се ангажира вниманието, както на деца в риск, с неустойчиво поведение и такива, които са будни и предпочитат пълноценно да организират ежедневието си през ваканцията.

2. Кога стартира програмата и кога приключва? 

Програмата се провежда в периода 21 юни – 24 юли 2021 г. Стартира с рисунка на асфалт на тема ,,Подай ръка на доброто“. Проявата ще се състои от 10 часа на 21 юни в парк ,,Пети октомври“. Програма "Ваканция 2021" ще приключи на 24 юли (събота) със станалия вече традиционен пикник за деца и родители около езерото ,,Загорка“.

3. През това лято ще има ли по-различни инициативи от предходните години? 

Много разнообразни са дейностите и са в синхрон с всичко, което се свързва с думичката ,,ДОБРО“. През тази година МКБППМН работи за тази Програма в партньорство с ОДМВР, РДПБЗН, Пътна полиция, БЧК и БМЧК, РЗИ, ПИЦ по зависимости, СНЦ „Свят без граници“, Баскетболен клуб ,,Берое“, ПГМТТ ,,Н.Й. Вапцаров“.

Можем да разделим събитията в рамките на програмата в няколко пункта. Едните са на тема "здраве" и включват демонстрации на пушещата кукла Сю и чрез алкоочила. Две интересни спортни мероприятия, например, са щафетни игри и демонстрация и тренировка "Приятели на баскетбола". Предвиждаме интерактивни игри на открито "Благодарен бъди и на доброто път стори". "Машина на времето - приказки на открито" обхваща занимание с книги, а по време на "Картографиране" децата ще бъдат запознати с основните функции на най-важните институции в града.  Предстои демонстрация и оказване на първа помощ "Хелфи" с нашите партньори от БЧК. Една от актуалните теми за лятото е безопасното каране на велосипед, тя ще бъде обхваната чрез викторина и състезание "Приятели на две колела" . Участниците във "Ваканция 2021" ще могат да се запознаят и с полицейската дейност. 

Изключително разнообразни са методите, намерили място в Програмата. Една част от тях са: симулативни и ролеви игри; демонстрации, практически тренировки, спорт, състезание; работа с казуси, беседи, дискусии, викторини; методи за рефлексивна дейност – арт терапия, вербална и невербална комуникация, преосмисляне на ценностите.

4. Какви са изводите Ви, полезна ли е програма „Ваканция“?

Основните подходи в работата са свързани с изграждане на разнообразна, динамична и атрактивна среда, която да стимулира и мотивира децата към активност, любознателност, креативност и учене чрез преживяване и действие. Децата се учат да общуват пълноценно, проявяват своите таланти, усъвършенстват знанията и уменията си, намират приятели. Участието в програмата благоприятства придобиване и разширяване на социалния опит на децата, усвояване от тях на модели на поведение и ценностно отношение към различни аспекти на обществения живот и заобикалящия ги свят.

Дейностите ще се водят при спазване на всички противоепидемични мерки. След продължителната изолация, децата имат нужда да правят нещо заедно със своите връстници, но не пред таблети и компютри. Водещо при утвърждаването на дейностите беше възможност за провеждане на открито: парк „Пети октомври”; парк ,,Артилерийски“”; парк ,,Александър Стамболийски“, Античен форум, спортна площадка ПГМТТ,,Н.Й.Вапцаров“, игрище зад Централна поща, парк ,,Бедечка“ около езеро „Загорка“.


5. Може ли да се прогнозира колко деца ще обхване през това лято и кога започва записването?

Имайки предвид нашия дългогодишен опит, планираните в програмата събития, съвременните методи и подходи гарантират създаване и поддържане на устойчив интерес, както и висока мотивация на децата за участие. Провежда се едномесечна предварителна информационна кампания. Бяха изработени информационни материали - постери и диплянки с описание на събитията от програмата, които бяха разпространени на електронен или хартиен носител в образователните институции, ЦНСТ и партньорските организации. По този начин в навечерието на 1 юни децата на Стара Загора получиха като подарък възможности за осмисляне на свободното си време през лятната ваканция. Програмата се популяризира чрез сайта на Община Стара Загора и страницата на местната комисия в социалната мрежа. Трайно се задържа ангажирането на едни и същи деца за поредна година, което е свидетелство за привлекателността на предлаганите дейности. Запазвайки успешните модели и доказани практики, екипът на МК продължава да доразвива и надгражда работната си карта, така че водещите цели да са в хармония с международните и европейски концепции и стандарти в името на общата кауза – да защитим най-добрия интерес на децата.

Записванията за участие са индивидуални с подписана от родител Декларация за информирано съгласие, на място, всеки работен ден от 16 до 17 часа с краен срок 18 юни.

Адрес на организатора:

6000, Стара Загора, ул. „Свети Княз Борис” № 73(до Радио Стара Загора),

 телефон 042/ 605516; e-mail: szmk_vateva@abv.bg;

ел. страница: https://www.facebook.com/MkbppmnStaraZagora?ref=bookmark;

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Децата | Стара | Загора | парк | деца | МКБППМН | чрез | програмата | 2021

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори