Елена Венкова: Ще бъде нереалистично ако кажа, че Дебора е добре. Нуждае се от подкрепата на хората и от спокойствие

"Съвсем скоро ще информираме хората, които имат желание да помогнат, как точно могат да го направят", казва Ели, която организира мащабният протест в Стара Загора.

 02.08.2023 17:35
Елена Венкова: Ще бъде нереалистично ако кажа, че Дебора е добре. Нуждае се от подкрепата на хората и от спокойствие

Елена, организирахте мащабен протест в Стара Загора в подкрепа на 18-годишната Дебора, а не сте популярно лице от протестите…Коя е всъщност Ели и защо случилото се с младото момиче се превърна във Ваша кауза?
 

Аз съм едно обикновено момиче, не съм целила да добивам популярност. В момента съм в майчинство, родена и отраснала в Стара Загора. Превърнах го в своя кауза, защото не исках нещата да останат така и хората да живеят в страх и със съзнанието, че не са защитени по никакъв начин. Исках да повярват, че заедно можем всичко и семейството на Дебора да получи възмездие. 

Очаквахте ли такава вълна от съпричастност от обществеността? В Стара Загора хиляди хора се присъединиха в подкрепа на момичето и срещу насилието.
 

Очаквах, но не очаквах да бъде чак в такива мащаби, което допълнително засили вярата ми в несломимия български дух.

Изненадахте ли се от последващите реакции: оставка на зам.-окръжен прокурор, отстраняване от длъжност на съдебен лекар докато тече разследването, а днес научаваме, че прокуратурата се самосезира по медийни публикации с твърдения за упражнено насилие над жени в Стара Загора?
 

Не бях изненадана, защото вече знаех, че в България само по този начин се случват нещата. 

Разполагате ли с информация какво е в момента състоянието на Дебора и от какво най-спешно се нуждае. Много хора искат да помогнат в тази трудна житейска ситуация за нея, как биха могли да го направят?
 
Ще бъде нереалистично ако кажа, че е добре, предвид случилото й се. На този етап тя се нуждае от подкрепата на хората и от спокойствие, за да успее да се съхрани. Съвсем скоро ще информираме хората, които имат желание да помогнат, как точно могат да го направят.

Кой е най-големият успех, който искате да постигнете в тази кауза?
 

Най-големият успех, като изключим справедливата присъда и промяната в закона, би бил хората на по-горни нива да осъзнаят, че ни писна да си мълчим и започваме да действаме.
 

Колко силен може да е гласът на хората и обмисля ли се нов протест в близките дни в Стара Загора?
 

Гласът на хората е силен, надявам се достатъчно силен, за да възпре корупцията в системата. Ако не се вземат достатъчно адекватни решения и не постигнем желаните промени, нов протест със сигурност ще има.

Въпросите зададе Светла Тенева

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Ден на Независимостта


Маркери Стара | Загора | хората | протест | силен | големият | нуждае | кауза | Дебора | помогнат

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори