Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора: През май събаряме още 93 незаконни постройки в кв. „Лозенец“

Реално строителство на многофункционалната спортна зала в парк „Артилерийски“ може да започне догодина, прогнозира кметът.

 14.02.2020 12:42
Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора: През май събаряме още 93 незаконни постройки в кв. „Лозенец“

Господин Тодоров, вчера бе приет Бюджет 2020 г. на Община Стара Загора. Да очакваме ли спокойна финансова година предвид рекордния му размер, за който вие уточнихте, че е малко пресилено да се обявява така?

Да, рекорден бюджет звучи малко заблуждаващо, хората смятат, че тези средства ще бъдат едва ли не изразходвани за облагородяване, но всъщност истината е, че бюджетът нараства от държавно делегираната дейност: това са пари, които Общината не може да харчи по никакъв начин за различни дейности, това са, например, социални дейности, здравеопазване, образование, култура, които директно си отиват за издръжка на съответните направления. Така, че оттам идва по-голямата разлика в бюджета, по-голяма е и минималната работна заплата, за това се увеличи и държавната делегирана дейност.  

Ние сме подготвили много проекти, за които в момента стартираме обществени поръчки, други са приключили и започваме самото изпълнение, като например проектите за Станционната градина, Руски пазар, Зоопарк, Летния театър. В квартал  „Самара 1“ се работи в момента и ще започнем дейности по втория етап за подновяване на канализация и водоснабдяване, след което ще преасфалтираме почти целия квартал; рекултивацията на депото; закупуване на нови електрически  автобуси за градския транспорт. Това са все хубави неща, които предстои да се случат, както и новата спортна зала, за която ще стартира първи етап на изпълнение на строителството. Аз съм оптимист, отделно с пари от бюджета ще работим по обновяване на улиците в Индустриална зона, вероятно ще започнем и ул.“Княз Борис“, тъй като около Пощата е доста лошо състоянието, вярвам, че ще бъде една добра година за Общината. Няма да се впускаме в големи разходи, които надвишават приходите ни, ще гледаме да имаме балансиран бюджет, за да не натрупваме задължения.

Казвате, че ще се инвестира в инфраструктура. Много често ви упрекват, че се дават пари точно за това, а не, например, за безплатни детски ясли и градини. Да обясним защо не може да има в момента в Стара Загора безплатни ясли и градини?

Смятам, че сериозна социална политика могат да си позволят само богатите държави, съответно богатите общини, ние сме в процес на развитие на инфраструктурата на града ни като цяло, считам, че в момента Стара Загора има нужда от това: от индустриални зони, от инфраструктура, за да може фирмите да идват и да инвестират при нас и да създават възможности за развитие на града.  Иначе най-лесно е да разпределим парите, които имаме днес за различни дейности, а в утрешния ден няма да имаме нищо срещу тях. Дори и да направим безплатни детски градини, това няма да подобри демографията, ще я подобри наличието на нови производства, на работа, добри доходи  -  това може да направи един кмет. Ние не отговаряме за стандарта на живот в държавата, няма как да вдигнем заплатите на хората, но можем да създадем по-добри условия за развитие на бизнеса.

Понеже говорите за демография, за първи път ще бъде изплащана еднократна помощ за новородено или осиновено дете, след като предложението бе прието от ОбС. Това ли е пример за добра социална политика, постигната с консенсус, тъй като предложението беше внесено от общински съветници от три партии?

Да, мисля, че е добър пример и е една добра стъпка напред в посока на това да помагаме на младите семейства. Разбира се, помощта винаги няма да е достатъчна и колкото повече се увеличава, толкова ще е по-добре за семействата, но това ще става според възможностите на Общината, защото те не са неограничени.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев прогнозира, че през следващите години ще има недостиг на кадри във всички сфери. В същото време ТрУ ни зарадва с нови специалности. Вие оптимист ли сте по отношение на това дали ще има кой да работи в Стара Загора ?

В този контекст мога да поздравя новото ръководство на Тракийския университет, което работи много добре. Благодаря им за това, което правят в посока да задържаме младите хора. За съжаление, назад във времето много процеси са допринесли за това българите да бягат от градовете си и от страната към западните държави или столицата и тази тенденция трябва да бъде овладяна поетапно с много различни мерки. Една от тях е да се предложи качествено образование, добра работа, да има инвестиции, това е единственият начин, по който да се противодейства на тази негативна тенденция. Знаете, още през 90-те години избягаха много хора от държавата, раждаемостта намаля. Преходът нанесе много щети на демографията на страната.

Имате последователна политика във времето относно незаконното строителство в Стара Загора. Предвижда ли се събаряне на незаконни постройки в квартал „Лозенец“ и кога?

През месец май ще бъдат съборени още 93 незаконни постройки, за които има влезли в сила решения и това ще спомогне за решаването на инфраструктурните проблеми в града, защото там има наличие на мръсотия, зарази и некачествен живот.

Споменахте проекта за многофункционална спортна зала в парк „Артилерийски“. На какъв етап е той и кога ще да започне строителството?

Избираме в момента проектант на идейната фаза, след това ще започнем да разработваме работна фаза на проекта, след нея пък ще обявим обществената поръчка за строителството, смятам, че реално строителство може да започне догодина.

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | след | градини | Живко Тодоров | добра | момента | квартал | инфраструктура | безплатни | Няма | дейности | Бюджет 2020 | незаконни къщи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Иван иванов 15.02.2020 11:19

Господин кмете вав. квартала остана една улица.теменуга за асфалтиране инеможе да се асвалтира.апа плащаме данъци къ държавата


#2 Penyo 04.03.2020 23:41

А не можели да се узаконят тези незаконни къщи


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори