Мисия 2021: Монумент възвръща космическата слава на Стара Загора

Внучките на проф. Митко Гогошев – Пламена и Цветелина са автори на идеен проект за изграждане на монумент „Интеркосмос България 1300“.

 07.01.2021 08:19
Мисия 2021: Монумент възвръща космическата слава на Стара Загора

На 7 август 2021 г. се навършват 40 години от изстрелването на спътника „Интеркосмос България 1300“. Преди 4 десетилетия събитието беше посветено на честванията по случай 1300 години от основаването на българската държава. Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора с ръководител проф. Митко Гогошев има основна роля във формирането на идеята, изработване на изследователското оборудване и управлението на програмата. Тя се превръща в едно от най-значимите български научни постижения в областта на космическите изследвания. От Граждански клуб ЛИПА предлагат в центъра на Стара Загора да бъде създаден монумент с копието на спътника „Интеркосмос България 1300“ като символ на космическата слава на Стара Загора. Копието на спътника, което е идентично с изстреляния и все още обикалящ Земята спътник „Интеркосмос България 1300“, е собственост на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН. Ръководството на института дава пълна подкрепа на идеята и заявява, че ще предостави копието на спътника за изграждането на монумента. Към момента то се съхранява във филиала на ИКИТ към БАН в Стара Загора.

1. В края на миналата година от Граждански клуб ЛИПА внесоха предложение в деловодството на Община Стара Загора да бъде изграден монумент „Интеркосмос България 1300“. Вие сте изработили идейния проект. Бихте ли разказали повече за това какво точно ще представлява монументът? 

Пламена Гогошева: На 07.08.1981г. в почти полярна орбита е изведен спътник "Интеркосмос-България-1300" от типа метеор. Три от уредите на този спътник са проектирани изцяло от старозагорски екип, тук в нашия град. Спътникът е в космоса и до ден днешен. Освен чисто познавателната си мисия, този космически експеримент е полезен и за фундаменталната физика-гигантски по мащаб проучвания, които съществено влияят на живота на Земята. Тази история трябва да се запази, трябва да се покаже на днешното и идното поколение. В Стара Загора е запазен технологичният макет на спътника. Идеята е този спътник да бъде изложен в градска природна среда.

Цветелина Гогошева: До неотдавна паметниците на културата са били разглеждани единствено като извадени от контекста произведения на изкуството. Било е трудно да се оцени  връзката между изкуството, природата и човека. В днешно време те са свързани. Природата е изкуство! Изкуството е човека! С тази съвременна инсталация се стараем да покажем качества, които действат като продължение на творбата, изложена в нея, като продължение на мястото, на което се намира, като продължение на променящия се ритъм на живот. С този проект ние предлагаме идеята за изкуството като преживяване. Търсим нови връзки между природата изкуството и човека.

Пламена Гогошева: Ще се използват прозрачни поликарбонатни плоскости, за да се получи ограждащ обем. Чрез здравината и устойчивостта на материала ще успеем да запазим този изключителен обект от историята ни. Благодарение на качествата на материала дневната светлина ще бъде контролирана и от определени ъгли и при определена светлина, тези плоскости ще уловят енергията в движенията на природата. При четири от връзките на плоскостите ще има нови индивидуални плоскости, играещи ролята на информационни табла. Буквите ще бъдат изписани с диоди, които ще се захранват и светят само и единствено при намесата на човека в цялата инсталация, защото както казахме вече проектът има за цел да превърне изкуството в преживяване! Има за цел ТИ да станеш част от всичко това! Как ще стане това? Чрез инсталиране на велоаргометри! Чрез завъртане на педалите ще се подаде енергия и деодните букви ще се захранят и светнат!

2. Трудно ли беше да се подготви този проект? 

Пламена Гогошева: Стара Загора е град с история, град с традиции в редица дисциплини и град, постигнал съществени научни резултати в космическата физика. Това е град, с който всички ние трябва да се гордеем, да ценим, да съхраним. Град, дал ни толкова много. Затова и беше изключително леко, приятно, патриотично дори да превърнем този обект от историята ни в едно изживяване.

Цветелина Гогошева: Цялата информация чрез спътник "Интеркосмос България-1300", която достига до нас, хората, е предназначена за нас, но и тя се променя и зависи от всички нас, от начина ни на живот, от отношението ни към екологията и цивилизацията. С този проект ние имаме желанието най-вече да стимулираме човека да се върне в природата, да се наслади на историята, да се погрижи за здравето си, чрез по-провокативен метод на каране на колело! В основата на инсталацията ще е част от планетата Земя. Отново изградена от плоскости. Планетата ще свети в реални цветове показващи  цялата и прелест. А една малка червена точица ще свети и ще изобразява нашата малка България, в същото време гигантска в постиженията и историята си.

3. Ако може да се прогнозира, колко време ще е нужно технически да бъде изграден монументът и от какви материали ще бъде направен? 

Пламена Гогошева: Технологичното време за изграждане на монумента според нас ще е около една година. Материалите, от който ще бъде направен, са прозрачни поликарбонатни пласкости, които са идеално решение за нашия проект. Те дават възможност за перфектен контрол на осветлението, топлоизолацията, UV защитата, както и за прилагане на подходяща текстура и цвят. Материалът е с устойчиви цветове, ниско тегло и висока пропускливост на светлината, отлична химическа устойчивост и устойчивост на атмосферни влияния. Плоскостите са удобни за обработка и за постигане точно на формата и обемите които желаем. Материал, с който се работи  изключително бързо, лесно и приятно за постигане на очакваните резултати. Целият ограждаш обем от плоскости ще бъде носен от алуминиева или метална конструкция, изградена върху бетонен фундамент.

4. Вие сте внучки на проф. Митко Гогошев, какво е усещането да сте част от една бележита фамилия? 

Цветелина Гогошева: Изключително много съм благодарна,че имах възможността да се докосна(макар и за кратко) до този несломим дух, до тази неограниченост на волята,  до тези смели мисли, дълбоки чувства и истински действия, каквито притежаваше този Човек. Дядо ми казваше, че ние сме част от поколението, което има последния шанс да опази планетата Земя. Без значение кой си и от къде си, без значение фамилията, без значение професията всеки има шанс да постигне дори и нещо малко, но нещо значимо.

Пламена Гогошева: Признателна съм за емоцията, уменията, оптимизма, добронамереността, моралните устои, всички човешки качества, в които семейството ме  възпита. Личният пример в семейството е най-ценното, което можем да получим и да дадем. Благодарна съм за това, което съм изцяло на семейството, което ме е възпитало.

5. Интересувате ли се от астрономия, от космическите изследвания и технологии? 

Цветелина Гогошева: Като малка исках да стана Космонавт...Звучи доста клиширано, но не и ако си израстнал с приказки и истории за множество галактики, излитащи ракети, нови непознати планети, далечни звезди, светове - готови да бъдат открити. Въпроси и въпроси, чиито отговори тръпнеш да  узнаеш. Не станах космонавт, но продължавам да се интересувам от такава литература, продължавам да търся отговорите.

Пламена Гогошева: Винаги ми е било интересно. Необятното, загадките могат да те омагьосат, да те накарат да мечтаеш. Но тази материя, тази точна наука не е за мен. Аз по-скоро откривам отговорите в изкуствата, в способността на човека да преодолее собствените си ограничения чрез изкуството.

6. Разкажете с какво се занимавате сега? 

Цветелина Гогошева: И двете се занимаваме с архитектура. Завършили сме висшето си образование в София в „Университет по архитектура, стоителство и геодезия“. Не беше много трудно да се запаля по архитектурата и дизайна. Желанието като цяло да пристъпим към нещо ново, вдъхващо надежда води света към прогрес. Архитектурата е материя, която отново поставя въпроси, чиито отговори ние като творци трябва да открием. Да търсим функционални и естетически решения на реални проблеми. Да търсим смисъл ,цел, развитие. Дори да не бях архитект нямаше да спра да търся. Защото на нашите поколения е даден последния шанс за опазването на планетата Земя.

Пламена Гогошева: Продължавам да се занимавам с архитектура и да следвам мечтата си. Продължавам да се вдъхновявам и да творя. Продължавам да вярвам в архитектурата.

7. Смятате ли, че монументът ще се превърне в един от туристическите символи на Стара Загора? 

Пламена Гогошева: Неоспоримо значение за културната идентичност на нас като общество са културните ни паметници и културното ни богатство. Те са носители на националната ни гордост.

Едно от най-значимите български научни постижения в областта на космическите изследвания е програмата “България-1300”,  осъществена през 1981 година в чест на 1300- годишнината от създаването на нашата държава. Тази програма е била осъществена  чрез спътника “Интеркосмос България 1300“, който е бил оборудван с изцяло Българска апаратура, създатена от специалистите на ЦЛКИ-БАН. Ние, всички, като съвременно общество имаме задължението да съхраним тази история.

Цветелина Гогошева: Ние, всички, като наследници на тази история имаме превилегията да я обогатим и да я разкажем за бъдещите поколения.

 

Още любопитни факти

Основната цел на космическата програма „България-1300” е постигането на съществени научни резултати в две области на космическите изследвания, в които българските изследователи имат вече традиции: космическа физика и дистанционно изследване на Земята от Космоса. Така са изведени в орбита два големи изкуствени спътника на Земята от типа „Метеор”. Първият спътник „Интеркосмос – България-1300” (ИКБ-1300) е изцяло оборудван с комплекс от българска научна апаратура за изучаване на йоносферно-магнитосферните взаимодействия, изстрелян на орбита с височина около 900 км. Програмата на втория спътник „Метеор – Природа” включва участието ни с научна апаратура за дистанционно изучаване на природните образувания на Земята от по-ниска орбита (около 650 км).

Спътникът „ИК-Б-1300” е изведен на 07.08.1981 г. от руския космодрум „Плесецк”, Архангелска област. Спътникът е с 2 панела слънчеви батерии. Научният комплекс е съставен от 12 уреда, като три от тях – спектрометърът “Протон 1“, ултравиолетовата система “Фотон-1“ и спектрофотометърът „ЕМО-5“, са проектирани и с създадени от учените и специалистите от Базовата обсерватория към ЦЛКИ–БАН, Стара Загора, с участието на старозагорски заводи.

Външната обвивка на космическия апарат, включително слънчевите панели, е покрита с електрически проводим материал, което позволява точното измерване на електрическите полета и йоносферната плазма. Използвани са както пасивни, така и активни средства за контрол на температурата. За запис на данните са използвани магнитни ленти, всяка с капацитет от 60 мегабита, като информацията се изпраща паралелно към Земята от телеметричната система на спътника на честота от 130 MHz.

Три от уредите, а именно:
* Спектрометър протонни потоци [ПРОТОН-1]
* Ултравиолетова спектрометрична система [ФОТОН-1]
* Спектрофотометър за видимата област [ЕМО-5]
са замислени, конструирани и произведени от Базовата обсерватория на Централната Лаборатория за Космически Изследвания – БАН (днес Филиал на Института за космически изследвания и технологии – БАН) под общото ръководство на проф. Митко Гогошев и със съществената помощ на старозагорската индустрия (“ДЗУ”, Комбинат “Берое”, “ХранМаш” и др.).

В Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Ю. Гагарин”, Стара Загора, са извършени за продължителен период от време оптични фотографски наблюдения на “България 1300″ със спътниковата камера АФУ-75. Данните от наблюденията са позволили да се проследи еволюцията на орбитата на спътника, което е важен момент за привързването на спътниковите данни и пространствено-времевите параметри на орбиталния комплекс.

 

 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | България | Пламена | човека | изкуството | Цветелина | 1300 | Интеркосмос | Гогошева

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Жулиета Петрова 10.01.2021 21:39

Браво, Цеци! Браво, Плами! Вие носите с чест името Гогошеви! Дядо ви беше достоен Старозагорец, достоен Българин, достоен Човек! България ще живее и пребъде, докато има такива млади хора като вас! Гордея се, че ви познавам! Бъдете здрави! ???? Обичам ви! ❤


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори