Председателят на ОбС Стара Загора Ивета Лазарова: Общата ни цел е да сме полезни на града си и населените места около него

"Предстоят ни наистина важни решения, като приемането на Бюджет 2024 година на Община Стара Загора, изменението в Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Стара Загора, с което е предвидено увеличение на някои от данъците, замени на имоти с цел запазването на зелената градска среда, както и решения свързани с новата Индустриална зона", казва в интервю за stz24.com Ивета Лазарова.

 14.12.2023 14:37
Председателят на ОбС Стара Загора Ивета Лазарова: Общата ни цел е да сме полезни на града си и населените места около него

Ивета Валентинова Лазарова е на 33 години. Тя е с висше образование - магистър по право, адвокат от Адвокатска колегия Стара Загора. Семейна е и е горда майка на момче на почти 3 години. След местните избори пое председателското място на Общинския съвет в Стара Загора.

Госпожо Лазарова, удобен ли е столът на председател на Общинския съвет на Стара Загора?

Не мога да кажа дали е удобен или не, тъй като не се застоявам много на него. Естеството на работата като председател на Общински съвет изисква страшно много срещи и разговори с хора, било то общински съветници, общинска администрация, жители на Стара Загора и представители на различни институции.

Когато колегите Ви избраха да застанете начело на местния парламент заявихте, че Общинският съвет е пъстър и мандатът няма да е лесен, но се надявате, че ще намерите „път един към друг в името на старозагорци“. Вече изминаха първите заседания, оптимист ли сте?

Да, оптимист съм. Виждате, че Общински съвет и неговите комисии заработиха, смея да кажа в един доста добър тон на комуникация. Пример за това е и последното заседание, което премина много спокойно и без излишно напрежение. Все пак всички сме тук с една цел – да бъдем полезни на града си и населените места около него.

Да ръководите 51 общински съветници от различни партии със сигурност няма да е лека задача. На какво ще разчитате, за да се справите?

Не се имам за техен ръководител, аз съм първа сред равни. Опитвам се бъда максимално полезна на новите колеги, които са за първи път общински съветници с опита, който имам и разчитам именно на него в работата си като председател. За мен това е трети мандат, чувствам се спокойна и уверена със задачите, които имам и които предстоят.

Кои са важните точки и решения, които предстои да вземе ОбС в близки срокове?

Предстоят ни наистина важни решения, като приемането на Бюджет 2024 година на Община Стара Загора, изменението в  Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Стара Загора, с което е предвидено увеличение на някои от данъците, замени на имоти с цел запазването на зелената градска среда, както и решения свързани с новата Индустриална зона.

Достъпен ли е кабинетът Ви до гражданите и как могат да се срещнат с Вас?

Разбира се. Кабинетът ми винаги е отворен за всеки, поискал среща с мен. Ежедневно се срещам с хора, всеки може да се обади на телефоните, обявени на сайта на общината и да уточним ден и час. Не съм и не бих отказала среща с гражданите, а ако мога да помогна, то ще го направя без да се замисля.

Вие сте адвокат и знаете популярната фраза, че когато улицата влезе в съдебната зала, правото изчезва. При какви обстоятелства улицата може да влезе в зала „П.Р. Славейков“ и да повлияе върху работата Ви?

Ние, като общински съветници сме в постоянен контакт  с „улицата“. Нашата работа е да работим за нашите съграждани и да браним техния интерес, разбира се в рамките на закона. Законът е закон, хубав или лош за някого, той трябва да се спазва. Като юрист и председател на ОбС мое задължение е именно да следя за спазването на всички закони, наредби и правилници, и да не позволявам те да бъдат нарушавани.

Как изглежда един ден на председателя на ОбС в Стара Загора и с какво е по-различен този ден от живота Ви преди новата длъжност?

Денят ми започва много рано сутрин с приготвянето на закуска и кафе. След това оставям малкия на детска градина и малко преди началото на работното време съм вече в кабинета си. Денят ми е по-различен с това, че е много по-натоварен от преди и често се случва да имам ангажименти и след края на работния ден.

Остава ли свободно време за семейството и как съчетавате работния режим с този на майка на малко дете?

Старая се семейството ми да не остава на заден план и за момента смятам, че успявам да ги съчетавам, но и мъжът до мен страшно много ми помага и подкрепя. През последните седмици се налага да работя по няколко часа и през уикендите, заради поети ангажименти от адвокатската ми кантората, които през седмицата остават на страна, но те са към своя финал и съвсем скоро смятам, че ще влезна в нормален ритъм.

Живеете в Стара Загора. Кои са любимите Ви места?

Много любими места имам в Стара Загора ….. Редовно посещаваме зоопаркът, Аязмото, Станционната градина е страхотна след обновлението, новият парк „Артилерийски“ също е любимо място, езерото Загорка. Много ни харесват и разходките по  главната пешеходна улица, където срещам много приятели, съученици и познати лица от любимия ми град. Цялото семейство обичаме да сме навън, на въздух, сред природа и хора.

Два мандата бяхте общински съветник, сега сте председател на ОбС, какъв ще е политическият профил на Ивета Лазарова след четири години?

Нямам политически профил, защото не съм и не се имам за политик. Ние сме гражданска организация, която работи за града и за хората. Работя усърдно и с постоянство, а резултатите не закъсняват. Пожелавам си след 4 години да имам зад гърба си един успешен мандат като председател на ОбС, а къде ще бъда след това ще решат старозагорци.

Съвсем близо сме до Коледно-новогодишните празници. Какво е пожеланието Ви към старозагорци?

Рождество Христово е повод да направим своята равносметка и да отворим сърцата си за нашите семейства, близки и приятели. Пожелавам на старозагорци светли, топли и усмихнати празници! Да бъде Новата година 2024 пъти по-успешна от изминалата, да даде хоризонт за успехи и добри дела! Бъдете здрави и щастливи!

С Ивета Лазарова разговаря Светла Тенева

 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери години | Стара | Загора | Ивета | Лазарова | председател на ОбС | общата ни цел е | да сме полезни на града си | населените места около него

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Кремена 14.12.2023 17:13

Дано е успешна


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори