Съдия Милена Колева: 90% от делата за 2019 г. са приключени в срок

Няма основание исковете на полицаите заради извънреден нощен труд да бъдат уважени, има доста такива дела срещу ОД на МВР и Главна дирекция „Национална полиция“, каза пред stz24.com изпълняващият длъжността председател на Районен съд – Стара Загора.

 24.02.2020 13:15
Съдия Милена Колева: 90% от делата за 2019 г. са приключени в срок

Милена Колева е председател на Районния съд в Стара Загора от 19.11.2014 година. В момента е изпълняващ длъжността поради изтичане на мандата и предстоящ избор. Тя е завършила специалност "Право" в ПУ "Паисий Хилендарски". Професионалният й път започва през 1996 година. От 5 януари 1998 година започва работа като съдия в Районния съд в Стара Загора.

Госпожо Колева, в петък бе представен отчетът на Районен съд в Стара Загора за изминалата година. Какви са тенденциите по отношение на броя постъпили дела?

Най-общо се запазва броят на постъпилите наказателни и се увеличава този на гражданските дела. По видове мога да ви каже, че има увеличение на постъпилите брачни дела за миналата година в сравнение с предходните две години, както и на делата по Закона за защита от домашно насилие, като там увеличението е значително. За 2019 година по този Закон са постъпили 90 броя дела, през 2018 – 70, а 51 през 2017 година. Увеличение има и по отношение на делата със страна ЕВН – това е във връзка с отрицателни установителни искове, които водят гражданите за това, че не дължат заплащане на по-висока сметка, начислена им от ЕВН във връзка с манипулирано устройство за измерване на ел.енергия. Двойно повече са делата по Закона за закрила на детето.

При наказателните дела повече са тези, които са постъпили във връзка с престъпления за придобиване и държане на наркотици. За 2019 г. са постъпили 74 броя, за сравнение през 2018 са били 41, а през 2107 – 52. Други обществено значими дела са тези за измами по телефона. Техният брой също е увеличен, радвам се, че органите на досъдебното производство имат такава успеваемост, тъй като обикновено жертвите са пенсионери и хора, които трудно биха могли да се справят. 19 са били делата през миналата година, 15 - през 2018 г., а 8 през - 2017 г.

Делата за управление на МПС след употреба на алкохол или наркотици през 2019 са били 150, а 200 за предходната. Има намаление, тъй като през 2017 година пък са били 222. Подобна е тенденцията и при делата за обида и клевета.

Разбрах, че в Районния съд в Стара Загора има огромен брой дела, заведени от полицаи заради извънредния нощен труд, който полагат. Униформените губят делата, а в други съдилища ги печелят. Вие, естествено, няма как да коментирате дела, които не са приключили с влезли в сила съдебни актове, но все пак?

От края на миналата година постъпиха доста такива дела. Те се водят за извънреден нощен труд, който е положен от полицаите. Част от тях са заведени против ОД на МВР, а другите против Главна дирекция “Национална полиция“. На общо събрание с гражданските съдии коментирахме тези казуси и се обединихме около едно общо становище – считаме, че няма основание тези искове да бъдат уважавани. Защото статутът на полицаите е на държавни служители по Закона за МВР , поради което приемаме, че се прилага една Наредба към този Закон, в която няма предвиден по-висок коефициент за положения от тях нощен труд. Към момента тези решения, които са постановени от нашия съд, са обжалвани пред Окръжния съд в Стара Загора и са висящи, нямаме върнато дело от там. Наясно сме с противоречивата практика в страната и че това не е добре за гражданите и за имиджа на съдебната система в обществото, хубаво е да има еднакво решаване на всички казуси, но в нашия съд към момента решенията са такива, отхвърляме тези искове.

Данните от Вашия отчет показват, че 90% от делата са свършени в срок. Какво стои всъщност зад тези цифри?

Не само че са приключили 90% от делата в тримесечен срок, което е показател, запазващ се трайно през годините, но и имаме с 10% увеличение на гражданските дела, които са обжалвани и потвърдени от горната инстанция. Там имаме 84% потвърдени актове на гражданските дела, 75% - на наказателните дела. Зад тези цифри стои огромен труд на съдии и служители.  5 нови служители започнаха работа при нас. Един щат беше взет от ВСС и преместен в София, написала съм искане до ВСС за възстановяването му, тъй като натоварването на съдиите тук за поредна година е над средното за страната, както по щат, така и в действителност. В момента имаме 4 незаети щата, двама от колегите са командировани – един в АС - Бургас, друг в РС – Гълъбово, двама са в отпуск за отглеждане на малко дете, т.е реално 16 души гледат този огромен обем от 11 678 броя дела, за което всеки един от нас плаща с нелеката цена за липса на време със семейството, както и с доста здравословни проблеми. Продължаваме да искаме председателите на съдилищата в големите областни градове да се промени Законът за съдебната власт, така че конкурсите да се извършват на местно ниво от по-горния съд, в случая Окръжен съд- Стара Загора, защото считаме, че  много по-бързо биха се заемали щатовете и биха вървели атестациите и биха кандидатствали и хора, които имат желание да останат и да работят в РС, тъй като сега се прави централизиран конкурс за младшите съдии, където идват хора от други населени места. В Стара Загора има много млади, умни хора, които биха желали да работят в нашия съд и ние бихме ги приели, но Законът е такъв.

Младее ли съдийският състав?

Да, младее, много съм доволна, че започват работа млади и знаещи хора с желание да работят, да се доказват и в другите инициативи на съда. Активни сме с благотворителни инициативи и в работата с деца.

Има ли актуални проекти, по които работите сега?

Активни сме по отношение на Електронното правосъдие. Това ще ми е приоритет, ако ВСС ми гласува доверие за втори мандат, защото смятам, че е изключително полезно, както за гражданите, така и за адвокати, прокурори и всички съдии и служители, които са в системата. Миналата година направихме новаторски Проект за интегрирана информационна система в Съдебна палата- Стара Загора, който спечели награда на Хагски институт за иновации в правото и бяхме на конференция в град Хага. Реализирахме го донякъде проекта и направихме искане до ВСС да бъдат отпустани неголям размер средства, за да обезпечим техническата страна. Идеята е да се упътват хората, които ползват услугите на Съдебната палата за намиране на зали, ще се дава информация за насрочени дела, страни по дела и т.н. Всеки, който разполага с модерен телефон, ще може да се свърже с тази система и да черпи нужната му информация, което се оказа, че представлява голям интерес за ВСС и за други съдилища и проектът ще е съвместен с Висш съдебен съвет. Вероятно с този проект ще кандидатстваме пред Хагски институт в категория "иновации", които изхождат от съдебната система, оказа се, че това е първият проект в световен мащаб, който изхожда от съдебната система.  На международна конференция в Будапеща през октомври получихме адмирации за активната ни работа с децата. Много от колегите казаха, че ще ползват нашия опит. Смятам, че има смисъл да продължи да се работи с децата, не само защото гражданското обучение за работата в съдилищата обогатява кръгозора им, но и защото така придобиват пряка представа за хората, които работят в съдебната система , а всяка протегната ръка към децата от тези сериозни институции е "добре дошла"за тяхното развитие и ориентиране в професионален план.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | Стара | Загора | Стара Загора | система | полицаи | труд | броя | работят | тези | дела | делата | Районен съд | Милена Колева | извънреден нощен труд

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори