За 9 месеца в Община Стара Загора са образувани 1100 административно-наказателни производства за различни нарушения

Случаите с чупене на общинско имущество и с нерегламентирани сметища са някои от примерите, с които се сблъскваме ежедневно, посочи на пресконференция Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора.

 29.09.2023 13:32
За 9 месеца в Община Стара Загора са образувани 1100 административно-наказателни производства за различни нарушения

Две момичета, които повреждат буквите от надписа "Аз обичам Стара Загора", млади мъже, които крадат кабели от уличното осветление в парк "Аязмото" , човек с качулка, който отвърта кранчето на чешмичка в центъра на Стара Загора посред бял ден и мъж, който чупи куклата до Второ ОУ "П. Р. Славейков".  Тези са някои от примерите за вандалски прояви на старозагорци, записани от общинските камери и монтирани в шестминутно клипче.   

Случаите с чупене на общинско имущество и с нерегламентирани сметища са някои от примерите, с които се сблъскваме ежедневно, посочи на пресконференция Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора.

"Напоследък се сблъскваме с умишлено прекъсване на електрозахранването в парк "Аязмото" - както с отнемане на кабелни линии, така и с прекъсвания без кражба. Има образувано досъдебно производство. Един от извършителите е с постоянен арест. Установени са четири лица, както и лицето, което купува кабелите", обясни Иванов.

Установен е непълнолетен извършител на кражби на дюзи от шадравани. Преди време имаше рушене и на скейт парка. Заплатени са щетите на стойност над 3000 лева.

За различните нарушения от януари до 25 септември са образувани 1100 административно-наказателни производства. 

Има увеличение на нарушенията за висока музика - 127 са производствата, 80% от тях са в квартал "Лозенец". 102 озвучителни системи са конфискувани и са в общински склад.

Друга тенденция е употреба на алкохол на публични места, каквито са парковете. Има образувани над 220 административно-наказателни производства в това направление. 35 са производствата за увреждане на общинско имущество, а над 300 за замърсяване на общинските площи.  

Много ни помага мобилното видеонаблюдение, призна Иванов.

По-малко са нарушенията, свързани с превозните средства. 10 500 фиша са съставени за този период са за паркиране на неразрешени места, за ползване на зелена зона, без да се плаща, спиране в насрещно движение и т.н. Приходите на общината са над 200 000 лева, показват още данните. 

От септември се контролират и тротинетките. 23 акта за административни нарушения на водачи на инидвидуални електрически превозни средства (тротинетки), които управляват извън велоалеята или в паркове, в които е забранено да се управляват този вид средства. Наказателните постановления за периода са на стойност над 250 000 лева.

"Желанието ни е хората да разберат, че контролът, който налагаме не е малък, но по-важното е да пазим града си и да сме отговорни към него", подчерта ресорният зам.-кмет Радостин Танев.

"Община Стара Загора започва безплатна регистрация на кучетата по селата. Първото село, където това ще се случи е Могила. Големият проблем с бездомните кучета идва както от селата, така и от хората, които смятат, че помагат на животното като го хранят. От март до днес имаме над 32 кучета, които са прибрани от "Аязмото". Продължава да има група, които са там", подчерта зам.-кметът. 

Има няколко квартала, в които всяка седмица се ремонтират едни и същи детски площадки. Там, където се намесваме, тенденцията намалява, посочи Танев в отговор на въпрос на stz24.com дали се увеличават случаите на вандалски прояви по детските площадки.

Община Стара Загора продължава да увеличава видеонаблюдението. 

В старата част на парк "Артилерийски" са подменени съществуващи и са изградени нови камери, общият брой е 42 на различни локации. 

В брифинга участваха и Пламен Тодоров, началник на отдел "Обществен ред" в Община Стара Загора, кактои ст. инспектор Димо Вълков, началник на звено "Общинска полиция".

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | Община | образувала | 9 месеца | наказателни производства | различни нарушения

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори