Вълнуваща среща с Мария Клинчева в Операта в Стара Загора

Събитието бе част от програмата на Фестивал на оперното и балетно изкуство. То бе организирано и по повод на 80-годишнината на Примата, която едва успяваше да удържи красивите цветя и не отказа снимка за спомен. "Изключително съм щастлива, че всички сте тук", започна с думи на благодарност към своите гости Мария, като определи събитието като "прекрасно преживяване".

 02.12.2023 19:21
Вълнуваща среща с Мария Клинчева в Операта в Стара Загора

Вълнуваща среща-разговор с Мария Клинчева, дългогодишен солист на Старозагорската опера събра нейни почитатели, приятели и ценители на оперното изкуство във фоайето на Държавна опера - Стара Загора.

Събитието бе част от програмата на Фестивала на оперното и балетното изкуство. То бе организирано и по повод на 80-годишнината на Примата, която едва успяваше да удържи красивите цветя и не отказа снимка за спомен. "Изключително съм щастлива, че всички сте тук", започна с думи на благодарност към своите гости Мария, като определи събитието като "прекрасно преживяване".

"Обичам да казвам, че най-важното е топлотата на един човек. Когато я има, всичко може да се разреши по най-добрия начин", сподели през призмата на своя житейски опит примата. 

Тя разказа, че музикалният й път започва като цигуларка. Когато е на 9 години, нейният преподавател в Панагюрище трябва да се пенсионира и й подарява своята концертна цигулка в дървен калъф.  "Останах много изненадана, започнах частни уроци и след 3-4 години вече бях оркестранка в Панагюрския оркестър", припомни с вълнение Мария.

С този инструмент, обаче, тя не се е чувствала в свои води. Трябвало е да свири по четири часа на ден, за да е успешен музикант, но не го е правила, така се насочва към пеенето. Кандидатства в пловдивското музикално училище и е приета. От 84 кандидати са одобрени едва четири момичета, сред които е и тя. Тези са първите й стъпки към голямата сцена. В продължение на повече от четири десетилетия тя се превъплъщава в десетки роли и оформя облика на културния живот в Стара Загора. Носител е на Награда „Стара Загора”. 

Водеща на срещата бе Миглена Стойчева, журналист в БНТ. В уютната оперна обстановка гостите имаха възможност да видят видеозаписи от Златния фонд на БНТ и архива на Държавна опера – Стара Загора.

Мария Клинчева е родена в Панагюрище на 16 септември 1943 година. На 16-годишна възраст е приета в Музикалното училище в Пловдив, в класа на Люба Дмитриева – завършила оперно пеене в Париж, след което пяла в Парижката Гранд опера. През 1964 година Мария Клинчева е приета в Музикалната академия в София, в класа по оперно пеене на проф. Цветана Дякович. След завършване на висшето си образование заминава за Италия. Получава стипендия от италианска страна и започва да се обучава в Академия Киджана в Сиена, където нейни преподаватели са Мария Канильия и световноизвестният оперен певец Маестро Джино Беки. Следват четири години, в които Мария Клинчева продължава своето усъвършенстване по оперно пеене, като стипендиант в Академия „Санта Чечилия” в Рим, във Флоренция и в студия към Театро Комунале. През 1972 година се завръща в България с договорите си за концерти в Италия през различните сезони. Назначена е в Държавна опера – Стара Загора. Остава в града на липите и отдава сърцето си на сцената на операта в града. С всеотдайност и вдъхновение, с изключителните си качества, примата изиграва около 50 роли, голямата част от тях главни. Към момента продължава да работи като педагог и преводач на опери от италиански език.

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | Стара | Загора | държавна | опера | Мария | оперно | пеене | Клинчева

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори