В Стара Загора започна 28-ият Международен пленер по живопис "Дружба"

Международният пленер по живопис "Дружба" е организиран традиционно от Община Стара Загора и Представителството на Съюза на българските художници в града. Той започна на 7 юни и ще продължи до края на седмицата. Предстои картините да бъдат подредени в зала „Лубор Байер“. Изложбата ще бъде открита тази събота от 18 часа.

 10.06.2024 16:39
В Стара Загора започна 28-ият Международен пленер по живопис "Дружба"

Осем художници се събраха в Стара Загора, за да рисуват в рамките на 28-ият Международен пленер по живопис "Дружба".  Гергана Табакова, Пенка Минчева,  Ганчо Ганчев – Гана, Райчо Чакъров, Слави Тенев, Клара Хорис, Сузане Хуземан и Чаъръ Сарай бяха представени на пресконференция от д-р Милен Алагенски, председател на Съюза на българските художници в Стара Загора. 

Международният пленер по живопис "Дружба" е организиран традиционно от Община Стара Загора и Представителството на Съюза на българските художници в града. Той започна на 7 юни и ще продължи до края на седмицата. Предстои картините да бъдат подредени в зала „Лубор Байер“. Изложбата ще бъде открита тази събота от 18 часа.
"Добре дошли в Стара Загора. Температурите са високи, но се надявам, че няма да попречат да сътворите красиви, стойностни неща. Пленерът е с дългогодишни традиции. Част от картините, които са рисувани в рамките на пленера, красят Художествената галерия очакваме новите попълнения", приветства гостите зам.-кметът Милена Желева. Тя отправи покана към творците, освен да рисуват, но и да се потопят в атмосферата на Джаз фестивал 2024 в Стара Загора.

Творците са посетили вече Регионалния исторически музей и Музея на религиите в Стара Загора. Предстои им да видят отблизо Художествената галерия и Музей „Неолитни жилища“. Художниците работят в къща музей „Гео Милев“, където ще направят и уъркшоп за деца.

„Искам да благодаря на Община Стара Загора, за това че продължава да го има този пленер, който освен, че рекламира  града ни, дава и безценен обмен на опит“, допълни Милен Алаганески.

На участниците се осигуряват бои, четки, шпатули (ножове)  и две опънати подрамки с грундирано платно, формат 50/70 см. По желание всеки може да носи допълнително рамки, бои и други необходими материали за работа. Темата на творбите е свободна.

Международният пленер „Дружба“ датира от 1980 година. Провежда се в Стара Загора – град с дългогодишни традиции в областта на изобразителното изкуство, дал на българската култура имена от най –голяма величина в тази област. Основната му идея е да бъде място за творческа среща на старозагорските художници с колеги от страната и чужбина. Този празник на изобразителното изкуство се вписва органично в културната политика на Община Стара Загора, насочена към диалог и партниране с различните творчески организации на нейна територия.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | художници | Започна | Дружба | пленер | се събраха | 28-ият | Международен пленер по живопис | осем художници | за да рисуват | в рамките

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори