Зам.-кметът Милена Желева към дарителите на музея: Благодаря, че има хора като Вас!

Старозагорският заместник-кмет откри официално изложбата „Накитите през хилядолетията“ и заедно с директора на РИМ Петър Калчев награди всички дарители, като ги поздрави за благородната им постъпка.

 20.05.2024 11:21
Зам.-кметът Милена Желева към дарителите на музея: Благодаря, че има хора като Вас!

Благодаря, че все още дарителството съществува и хора като Вас помагат на музея ни с безкористните си постъпки. С тези думи зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева се обърна и към малките братчета Петър и Живко Стефанови, и към най-възрастния благодетел на музея Илиана Иванова, която макар и със затруднения в придвижването присъства на старта на Европейската нощ на музеите в съботната вечер.

Старозагорският заместник-кмет откри официално изложбата „Накитите през хилядолетията“ и заедно с директора на РИМ Петър Калчев награди всички дарители, като ги поздрави за благородната им постъпка.

Всички нива на музея бяха препълнени от посетители, които се възползваха от чудесната възможност да съчетаят разходката в прекрасната съботна майска вечер с разглеждането на впечатляващите експонати. Представени са над 600 от тях от фондовете „Праистория“, „Антична археология“, „Средновековна археология“, „Етнография“ и „Най-нова история“, някои от които посетителите зърнаха за първи път.

„Накитите са съпътствали човека от най-дълбока древност, още от неолита и халколита, но те не са имали функции на украшения на човешкото тяло и облекло, а са били символ на статус и социално положение в обществото“, обясни Петър Калчев. Изработката на бижутата е от раковини от далечни морета, от нокти на северен елен, от черупки на миди, от скъпоценни и полускъпоценни камъни, след което се преминава към разкоша на сребърните и златните огърлици и пръстени.

По традиция в Европейската нощ на музеите се отдава уважение на тези, които му помагат да попълни фондовете си. Директорът на РИМ Петър Калчев припомни, че музеят не е създаден като държавна институция и в своето начално развитие се е издържал с дарения и помощ от Община Стара Загора. „Тази традиция през последните години, за моя и на колегите ми радост, се възражда и ние успяваме и да обогатим фондовете си, и да подобрим средата за нашите експозиции“, заяви Петър Калчев.

Свидетелството за дарение получи и "Ротари клуб Стара Загора - Берое". Паричното дарение, предоставено от организацията от 8335 лева вече е използвано за закупуването на интерактивен дисплей за музей „Неолитни жилища“ и за подмяна на осветителните тела на експозицията и във фоайето. 

Община Стара Загора всяка година инвестира в музей „Неолитни жилища“. В Стара Загора вече се предлагат комбинирани билети за посещения в няколко обекта на намалена цена, в които е включен и този уникален музей. Предстои тези билети да станат достъпни и онлайн, което много ще облекчи посетителите.

Най-възрастната дарителка на Историческия музей – г-жа Илиана Иванова, взе лично грамотата си за предоставената цигулка тип „Страдивариус“, произведена в началото на 20-и век. Дамата получи благополжелания за здраве от зам.-кмета Милена Желева за рождения си ден, който бе на 18 май.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | музей | Петър | Музея | тези | Калчев | Желева | фондовете | Милена

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори