Културен афиш в Стара Загора

"Мария от Охрид" на Антон Баев е отличената книга в националния конкурс за християнски роман за 2022 г., обявен от ИК „Омофор“. Целта на конкурса е да се насърчава добрата християнска художествена литература, което е отколешна кауза и стратегия на издателството.

 08.02.2024 08:03
Културен афиш в Стара Загора

8 февруари /четвъртък/

НЧ "Даскал Петър Иванов - 1988" и Дружество на писателите Стара Загора, Ви канят на творческа среща с писателя Антон Баев и романа му "Мария от Охрид"
18:00 ч., Къща музей „Гео Милев“ 

 

За романа:
"Мария от Охрид" на Антон Баев е отличената книга в националния конкурс за християнски роман за 2022 г., обявен от ИК „Омофор“. Целта на конкурса е да се насърчава добрата християнска художествена литература, което е отколешна кауза и стратегия на издателството.
В своеобразната композиция на романа авторът потопява читателя бавно (не и без словесна самонаслада), както полека се навлиза в река, и го води покрай историческия цикъл на деянията български – църковни, екзархийски, обществени, политически – деяния, които авторът ще нарече възрожденското новобългарско зачатие. А читателят сам ще навлезе по излъскания калдъръм на миналото, спомените и паметта, вечно люшкаща се между вярата и обичта към Бога, и земната любов към човека – пише за книгата на Баев Венета Дякова, преповадател, редактор и преводач.
Антон Баев ще гостува при нас по покана на Йордан Атанасов - председател на НЧ "Даскал Петър Иванов - 1988" и гл.редактор на вестник "Литературен глас".


Издателство ICU ще представи пред читателската публика в Стара Загора най-новия роман на полската нобелистка Олга Токарчук в каталога си – „Анна Ин в гробниците на света“. 

Очаква ви разговор с участието на преводача Крум Крумов и издателя Невена Дишлиева - Кръстева.

„Анна Ин в гробниците на света“ се базира на един от най-старите митове в историята на човечеството. Вечен,метафизичен, митологичен и същевременно дълбоко човешки роман, който Олга Токарчук поставя сред най-важните в своето творчество.

Олга Токарчук ни връща към времената, когато историите са били разказвани от истински майстори, от мечтатели и шамани, извън матрицата на злободневното, но дълбоко свързани с житейското, с важните онтологични въпроси. Думите в тази книга щамповат незаличими отпечатъци в паметта на последните читатели в посттекстовия свят. И в крайна сметка питат онова, което ни интересува открай време: какво значи да умреш?
18:30 ч., зала първи етаж, РБ „З. Княжески“


„Чичовци“ по Иван Вазов
Драматизация – Юрий Дачев
режисьор – Бина Харалампиева

Спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора

19:00 ч., Културен център „Стара Загора“


„Смях от прахта“  - гостуващ спектакъл за възрастни
19:00 ч., Куклен театър 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | културен афиш | Олга | Токарчук | Антон Баев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори