Откриват фигури от експозицията на музей "Неолитни жилища" в Стара Загора

Инициативата се осъществява от Община Стара Загора и е одобрена от Общинския съвет чрез Годишната програма за туризъм, с подкрепата на РИМ-Стара Загора.

 18.01.2024 09:13
Откриват фигури от експозицията на музей "Неолитни жилища" в Стара Загора

На 18 януари, от 13.00 часа, в парка, намиращ се западно от Регионалния исторически музей - Стара Загора, ще бъдат открити две нови мащабно уголемени фигури от експозицията на музей "Неолитни жилища". Те ще бъдат последните две фигури от композицията и ще допълват атракциите за любителите на културния туризъм в парка, където през 2022 г. бяха поставени други две пластики на праисторически фигурки от музей „Неолитни жилища“. Репликите отново са дело на старозагорския творец Цветан Четъшки.

Инициативата се осъществява от Община Стара Загора и е одобрена от Общинския съвет чрез Годишната програма за туризъм, с подкрепата на РИМ-Стара Загора.

За оригиналите:

Глава на керамична антропоморфна фигурка, Ранен халколит (нач. на V хил. пр. Хр.), открита в селищна могила при яз. Чаталка, Старозагорско. Лицето е оформено с ромбовидна форма, очите са притворени. Подчертани са носа, ноздрите и устата. По ушите има пробити малки отвори, в които вероятно са били поставени медни обеци. Горната част на главата е оформена с овална издатина, което показва, че антропоморфната фигурка, част от която е била главата, е заемала висока позиция в йерархията на древните божества.

Глава на керамична антропоморфна фигурка, Късен халколит (края на V хил. пр. Хр.), открита в селищна могила край с. Диня, Старозагорско Уникално произведение на антропоморфната пластика от периода на късния халколит. Главата изобразява лице на мъж с притворени очи, с моделирани нос, уста и украса под нея. Горната част на главата е украсена с врязани линии, запълнени с бяла и червена материя. Вероятно това е фигурка на върховния бог-небе. Според вярванията на древните, от неговия свещен брак с богинята-майка се ражда плодородието на нивата, в кошарата и в дома.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери фигури | Стара | Загора | музей | туризъм | жилища | Неолитни

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори