Мода през вековете и средновековна кухня са сред акцентите на фестивала "От Августа Траяна до Боруй"

„Идеята се роди в отдел „Култура“ и бе подкрепена от ръководството на Регионален исторически музей – Стара Загора, за което много благодарим. Целта ни е този фестивал да продължи да се развива във времето, да стане устойчив и да привличаме много гости и туристи от близо и далеч“, разказа на пресконференция днес ресорният зам-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

 13.05.2024 17:16
Мода през вековете и средновековна кухня са сред акцентите на фестивала "От Августа Траяна до Боруй"

В Стара Загора този уикенд ще се проведе първият по рода си фестивал „От Августа Траяна до Боруй“. 

„Идеята се роди в отдел „Култура“ и бе подкрепена от ръководството на Регионален исторически музей – Стара Загора, за което много благодарим. Целта ни е този фестивал да продължи да се развива във времето, да стане  устойчив и да привличаме много гости и туристи от близо и далеч“, разказа на пресконференция днес ресорният зам-кмет на Община Стара Загора Милена Желева. „Туризмът в днешно време е вкус, емоция, преживяване и именно това искат хората – да дойдат, да видят, да опитат, да се докоснат“.

Това е и основата на подготвената програма на първия по рода си фестивал „От Августа Траяна до Боруй“. Тя е насочена към „онова време“ - епохите на Античността и Средновековието.

Директорът на РИМ-Стара Загора Петър Калчев обобщи мисията  това събитие да се превърне в традиционно. “Това е една модерна форма да представим културно-историческото си наследство. Имаме желание всяка година нашия празник 18 май – Международен ден на музеите, да го приветстваме именно чрез магията на фестивала“, заяви Петър Калчев.

За подробностите на двата фестивални дни разказа Васил Василев, председател на Сдружение „Търновци“, който обясни, че програмата е едно кратко описание на дейностите, които всъщност ще могат да видят гостите. Василев акцентира върху най-интересните неща, които предстоят.

“Показваме „Модата през вековете“ - модно ревю на антично и средновековно облекло, защото е нещо, което е диктувало и политиката, и ежедневието, дори и начина на мислене на хората през тези периоди. Има много да се научи за това как тя е повлияла на развитието на човечеството“, обясни той.

По време на фестивала се предвиждат и демонстрации на средновековна кухня като част от автентичните рецепти ще се готвят на терен. „Медовината през вековете“ пък ни отвежда към рецепта от най-древни времена и до наши дни. Те идват от България, Франция и Германия, а  гостите ще имат възможността на място да се докоснат до вълшебното питие.

За най-заинтригуваните гости ще бъдат представени на живо бойни демонстрации, развивани под формата на реконструкция на базата на исторически сведения от Италия и Германия.

Първият ден завършва с необикновен концерт на антична и средновековна музика на групите „Ксана“ и „Летящи номади“.

Неделният ден е посветен на занаяти, бит, традиции - от грънчарство до ковачи, които ще коват на терен. Как се плетат ризници и как точно пази  бронята са въпроси, на които отговорът ще бъде даден на живо на  фестивала  „От Августа Траяна до Боруй“.

Програмата не фестивала може да откриете на: https://www.starazagora.bg/bg/sabitiya/programa-na-festival-ot-avgusta-trayana-do-boruy.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Августа | Траяна | Стара | Загора | време | Боруй | фестивал | Фестивала | исторически | гости

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори