За първи път в историята на Зоопарка в Стара Загора се излюпи белоглаво лешоядче

“След престой в инкубатор, едното яйце се пропука и човката си подаде малкото птиче. Това е огромен успех”, отчитат екипите на зооградината и спасителния център.

 06.03.2024 14:29
За първи път в историята на Зоопарка в Стара Загора се излюпи белоглаво лешоядче

Дългоочаквано събитие отбелязаха в Зоопарка в Стара Загора – за първи път в историята му се излюпва белоглав лешояд. Двете семейства хищни птици - Белчо и Сание и Шандин и Айлен, имаха по едно яйце, дадено за грижливо отглеждане от специалистите на Спасителен център „Зелени Балкани“.

“След престой в инкубатор, едното яйце се пропука и човката си подаде малкото птиче. Това е огромен успех”, отчитат екипите  на зооградината и спасителния център. Те са категорични, че взаимните усилия са в основата, както и грижата към природата и опазването на биоразнообразието. С излюпването на малкото пиле, Зоопаркът става част от голямото международно семейство на приятелите на този така атрактивен вид птици, дарили екземпляри за каузата. След като лешоядчето порасне достатъчно и мине периодът на адаптация с неговите родители – то ще бъде пуснато свободно да се рее в небето на България.

Има сериозни очаквания поколението на белоглавите лешояди да се увеличи и с още едно новоизлюпено  Зоопаркът в Стара Загора е дом на двете семейства лешояди, предоставени от „Зелени Балкани“, като част от дейностите по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, финансиран по програма LIFE на ЕС. Екипът на зооградината следи поведението им с особено внимание в този предразполагащ размножаване период.

В България внушителните на външен вид птици са защитен вид. Екземплярите тежат между 7 и 11 кг., като размахът на крилете им достига внушителните 260 – 270 см. Женските, както при повечето хищни птици, са по-едри от мъжките.

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | след | център | яйце | птици | малкото | зооградината

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори