На панаира в Стара Загора ще му върви по вода

Официално панаирът в града на липите посреща посетители от днес и ще продължи да прави това до 5 октомври, когато е празникът на Стара Загора. Не всички търговски обекти бяха отворени в предиобедните часове.

 26.09.2020 13:53
На панаира в Стара Загора ще му върви по вода

С дъждовно начало стартира първият ден от Есенния панаир в Стара Загора. Официално панаирът в града на липите посреща посетители от днес и ще продължи да прави това до 5 октомври, когато е празникът на Стара Загора. Не всички търговски обекти бяха отворени в предиобедните часове.

Малко преди 11 часа днес небето е намръщено, дъждовните капки са в готовност да пристигнат отново, търговците се суетят, посетителите са малко, а татко току-що е купил захарен памук. "Нося го на детето ми, тъй като ще завали всеки момент и не го взех с мен" , обяснява грижовният старозагорец. 

Памукът е опакован като за подарък. Всъщност, такова е изискването на здравните власти. Тази година, заради COVID-19 и противоепидемичните мерки, хранителните продукти, в това число и захарният памук, ще се продават опаковани в торбички, а скара-бира няма да има. 

За един от тъговците на първа линия новата разпоредба не е от значение, за него е важно да има клиенти. Продукцията и торбички има колкото си искате, хора трябват, категоричен е пред stz24.com 64-годишният Кемал. 

"Всичко трябва да е опаковано", обяснява още как ще се търгува тази година. Старозагорецът е оптимист за бъдещето на панаира, тъй като по традиция в града на липите той все е хубав. "Организацията е перфектна", казва още мъжът, който е с дълъг стаж в панаирджийския бизнес.

На противоположно мнение е обаче арменецът Хачик Георгиев. Според него "заради безпаричието и пандемията хората нямали ищах да дойдат тук". Търговецът е дошъл от Варна. Въпреки негативната нагласа за търговията през следващите дни, той все пак е обнадежден, тъй като докато провеждаме разговора, започва да вали.

 "Първият ден вали, не е хубав, но пък това означава, че ще ни върви по вода", успокоява се гостът от морската столица. Той е собственик на стрелбище, от което гордо се извисяват две огромни играчки - магарето Йори и маймуна с гигантски размер.

"Никой още не ги е печелил трета година", казва мъжът и уточнява:  "Тук хем стреляш, хем печелиш, празно няма, винаги се печели по нещо."

По данни на Община Стара Загора регистрираните участници в панаира са 52-ма. През миналата година те са били 49.

Според изискванията, за да се избегне струпване на хора, търговските щандове трябва да са разположени на 1-1,5 м разстояние. 

Осигурени са химически тоалетни, течаща вода,  съдове за отпадъци. Търговците трябва да работят с ръкавици и маски, да предлагат дезинфектанти за клиентите си. От администрацията ще се осъществява ежедневен контрол. 

Дейностите по време на панаира ще сe извършват при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със заповеди на Министерството на здравеопазването. Обхватът на мерките може да бъде променен в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната, респективно в област Стара Загора.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | мерки | панаир | торбички | противоепидемичните | памук

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори