Милена Желева, зам.-кмет: Стара Загора трябва да се рекламира повече

Предложения на стойност над един милион лева са постъпили в Общината за Културния календар на тази година, запазват се емблематични събития.

 09.01.2020 15:39
Милена Желева, зам.-кмет: Стара Загора трябва да се рекламира повече

Милена Желева е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет и магистратура по комуникации. Работила е като журналист и като специалист „Връзки с обществеността“. В предходния местен парламент бе председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания. Семейна е, с две дъщери. На 12 декември кметът Живко Тодоров обяви, че тя ще бъде петият заместник-кмет в екипа му и ще поеме ресор „Култура, младежки дейности и туризъм“.

Госпожо Желева, през Новата година кои са най-големите предизвикателства пред вас като заместник-кмет на Община Стара Загора?

Много са предизвикателствата, не мога да отлича кое е най-голямото, с част от темите се запознавам сега, с други съм наясно, тъй като бях 4 години председател на комисията по култура и туризъм в Общинския съвет. Смятам, че най-големи усилия трябва да бъдат хвърлени за това новите културни сгради на Стара Загора да се изпълнят със съдържание. Говоря за музей „Литературна Стара Загора“, имотът, дарен от Мария Жекова и къщата на Николай Лилиев. Важно е там да има истински живот, да бъдат полезни на младите хора и цяла Стара Загора да вижда резултата от енергията и средствата, които Общината и всички старозагорци хвърлиха, за да се случат тези нови места за култура и изкуство. Това е приоритетно, в същото време предстои ремонтът на Летния театър и започна този на Зоопарка. Обектите са важни както за културата, така и за туризма. Интересът към тях е изключително голям. Ще споделя, че вчера имах разговор се екипа на Лили Иванова, който иска да направи концерт в Стара Загора. Необходимо е да има минимум 1000 седящи места. Досега са използвали Летния театър, но заради предстоящия ремонт е много вероятно през 2020 година да няма концерт на примата на българската естрада в града ни. Надяваме се в следващите години това да бъде променено.

Кога да очакваме да отворят врати Центърът за талантливи деца и къщата на Николай Лилиев?

В Центъра за талантливи деца е доставен роял, през следващите месеци се надявам обзавеждането да стане факт и сградата да заживее самостоятелен живот. Ще бъде обявена обществена поръчка за мебелите и за къщата на Николай Лилиев. Очакванията ни са напролет тези сгради да отворят врати, а през лятото да се превърнат в атрактивно място за децата и да бъдат включени в летните програми на Общината.  В Стара Загора има и други центрове, няколко школи по изобразително изкуство и т.н. Много е важно да не повтаряме това, което съществува до момента, тоест да намерим различните форми, формати, различните преподаватели, за да има атрактивност и да привлечем младите хора, а не да вървим само в една и съща посока.

Готов ли е вече Културният календар на Стара Загора за 2020 година и ще има ли различни прояви?

Културният календар запазва едни от най-емблематичните събития, наложили се през последните години, а именно Кукерски фестивал, който ще бъде в средата на март отново на Античния форум. Преди това ще честваме 3 март с трибагреника, станал популярен в цялата страна. В Стара Загора има дух и енергия за този празник, тази е една от причините много българи да идват в нашия град на този ден, тъй като са посещавали Шипка и търсят други места, където да усетят българщината и да се почувстват горди. Подготвяме мащабна програма за националния празник. Предстоят срещи по организацията, за да сме наясно в началото на февруари с програмата и събитието да бъде рекламирано в цялата страна. Целта е нашите хотели и ресторанти да са пълни не само няколко часа, а няколко дни. Сред по-значимите събития са Кинофестивалът „Златната липа“, Джаз форум , Бирфеста и Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, който има много повече потенциал за развитие. Не само средствата и усилията, които общината ще отдели тази година ще бъдат по-големи, надявам се мащабът на това събитие да нарасне през следващите години. Старозагорските минерални бани са едно изключително притегателно място, за там Общината разработва проект, който обхваща термите и банята. Предстои да се търси финансиране.

Какво включва този проект?

Основен ремонт на цялата територия около банята, на самата баня и експонирането на термите, които са в непосредствена близост. Работи се активно с „Паметници на културата“, защото банята трябва да бъде обявена за Паметник на културата от национално значение. Надяваме се, тяхното становище да излезе, както и за къщата на Веселин Ханчев, това са документи, които са важни за продължаване на работата по проектите.

Съборът „Богородична стъпка“ може да бъде разгърнат в няколко дни. Времето през лятото е подходящо, така че Общината трябва да направи всичко възможно да облагороди района там.

Надявам се да възродим нещо, което през изминалите 30 години назад е прекъснато. Това са т.нар. Есенни литературни дни в Стара Загора. Ще насоча фокуса си изключително силно към младежките прояви и фестивали. Това ще е новото, то беше заложено в нашата програма за управление, когато гражданите на Стара Загора избираха кмет – младежки прояви, форуми на открито, улично изкуство. Има няколко младежки организации, подали предложения, предстоят разговори с тях, за да направим тези арт зони за изкуство на открито, които искат да има младите хора. На тях сме длъжници откъм значим фестивал. До сега не е организиран такъв. Много динамично мислим кога да се проведе това събитие – през юли или август и какво точно да представлява.

За мен е изключително важно как стои въпросът с рекламата на нашите събития, нещо, което винаги е оставало на заден план. Обикновено средствата се насочват за реално изпълнение на проектите, но какъв е смисълът да правим нещо, ако нямаме достатъчно реклама в социалните мрежи, интернет, дигитална реклама? Трябва да заложим изключително много на това - особено за събития, които могат да привлекат външна публика. Средства за реклама в бюджета няма и ние трябва да ги предвидим в културните събития. Не е тайна, бюджетът за Културния календар е около 700 000 лева всяка година, предложенията нарастват. Предложения на стойност над един милион лева са постъпили от външни организации към Общината за тази година. Разбирате, че всички не могат да намерят място.

Този интерес означава ли, че градът е привлекателно място за културни събития?

Разбира се. Съпоставено със съседни общини от ранга на Стара Загора, ние стоим много добре по отношение на количество и качество на културния продукт. Буквално мога да кажа, че с малко средства правим много неща и ги правим много добре. Да не забравяме дейностите на Художествената галерия,  Операта, всичко това е на издръжка на Община Стара Загора. Освен Културния календар, ние имаме издръжка и на самите културните институти, без Кукления театър. Всичко останало е от данъците на старозагорци - затова е много важно общественият интерес да бъде максимално защитен. Вдига се издръжката на базите с новите сгради. Ако беше около 600 000 лв, ще стигнем 1 милион лв, защото имаме разходи за персонал, консумативи, нови системи. Разходите скачат, но данъците не са променяни от много години. Важно е тези сгради да бъдат изпълнени със съдържание по най-добрия начин, за да носят приходи.

Какво предвиждате в областта на туризма?

В сферата на туризма бюджетът е много по-малък – в рамките на 180 000 лева за цялата година, в този бюджет влиза и издръжката на Туристическия център, с който ни предстои много работа. През следващите няколко месеца ще участваме на различни туристически борси в страната и съседни страни като Румъния, Сърбия, Чехия - това са наши потенциални туристически партньори, особено Румъния. Ще насочим усилията си да представим Стара а Загора по-най-добрия начин, за да привличаме туристите.

Снимка: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери години | година | Стара | Загора | реклама | общината | няколко | тези | събития | календар | изключително | културен календар | Милена Желева

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори