Блокада и в Стара Загора, бизнесът подкрепи протеста на миньори и енергетици

Протестът започна в 15:30 часа с лозунги "За справедлив преход на Република България!", "Развитие на региона, а не разлуха!", "Обществено обсъждане и прозрачност" и с други послания.

 29.09.2023 16:38
Блокада и в Стара Загора, бизнесът подкрепи протеста на миньори и енергетици

Работници и служители на големи предприятия в Стара Загора блокираха за около 40 минути западното платно на бул. "Св. Патриарх Евтимий". Така те показаха своята подкрепа към протеста на миньорите и енергетиците. 

Протестът започна в 15:30 часа с лозунги "За справедлив преход на Република България!", "Развитие на региона, а не разруха!", "Обществено обсъждане и прозрачност" и с други послания. 

“Проблемът е не, че ние не искаме да си заменим работните места, искаме, но не само срещу лист хартия. Нека да се разкрият нови работни места, нека да започнат да се изграждат нови заводи, нови предприятия на територията на регион Стара Загора“, заявиха работещи във въгледобивния комплекс. "Нужно е да имаме заместващи базови мощности, които да гарантират енергийната независимост на цялата страна, не на региона. Без това ние няма да се съгласим на така направените Териториални планове и няма да отстъпим нито крачка назад. Проблемът е национален, не регионален“, обясниха още те. 

Ръководители на едни от най-големите предприятия в Стара Загора изразиха своите притеснения относно предложения Териториален план за справедлив преход и предстоящото освобождаване на служители и работници от комплекса "Марица-изток" и липсата на яснота за алтернатива за тяхната заетост.

„Ние дойдохме от работните си места, за да искаме прозрачни и ясни решения за нашия регион. Поводът е Териториалният план за справедлив преход“, каза Славин Янакиев, изпълнителен директор на „Прогрес“ АД. „Стара Загора трябва да продължи да просперира. Трябва да се развива този град“, посочи той. И допълни, че е необходимо да има ясен процес на обсъждане, ясни цели и стратегия за развитие. "Ние не искаме да закриваме този град", добави още Янакиев.

Теодора Пехливанова, член на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България, заяви, че протестът не е политически. "Искаме да участваме да знаем какви са критериите, по които ще бъде осъществен т.нар. справедлив преход и какво мислят управляващите, за да гарантират дохода на семействата в този регион", посочи тя.

Протестиращите настояха за прозрачни и ясни решения за Стара Загора и региона, широк обществен дебат и непримиримост към решенията на властта, които не са в полза на хората.

 Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | блокада | подкрепи | протеста | справедлив | бизнесът | миньори и енергетици

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори