В Стара Загора откриха официално обновения пазар в кв. "Казански"

Днес няма и следа от неугледните конструкции, зад които години наред търговци предлагаха своите стоки. 115 щанда със стилен облик ще очакват новите си клиенти. Обновеният покрит пазар е с разгъната застроена площ от близо 2400 кв. метра.

 02.08.2022 09:11
В Стара Загора откриха официално обновения пазар в кв. "Казански"

Старият Руски пазар в квартал "Казански" официално отвори врати. Той е с ново име и с нова визия. Тя се дължи на проект с обща стойност над 7 млн. лева. Само преди дни пък Общинският съвет в Стара Загора подкрепи предложението на местната администрация обектът да носи името на старозагорския търговец Васил Шаханов.  

Днес няма и следа от неугледните конструкции, зад които години наред търговци предлагаха своите стоки.

115 щанда със стилен облик ще очакват новите си клиенти. Обновеният покрит пазар е с разгъната застроена площ от близо 2400 кв. метра.

Строителните дейности по проекта „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар и разширение на ул. "Капитан Петко Войвода“ приключиха в края на юли. 6 млн. лв. от общата стойност на проекта се предоставят от „Фонд за устойчиви градове“. 

Официалното откриване започна с водосвет. 

Пазарът е с две сгради - северна и южна, с административна сграда и кафене. Южната сграда ще предлага различни стоки, а северната - основно дрехи, обясни ръководителят  на проекта Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора. 

"Има разнообразно озеленяване, обособени са и естествени зелени стени. Изграден е паркинг, какъвто нямаше преди, разширена е ул." Капитан Петко Войвода", иам ново улично осветление, подновено е водоснабдяването и канализацията, изградено е кръгово кръстовище, този проект е важен както за нас, така и за търговците, които очакваха той да се реализира. Изпълнихме ангажимента си да влязат през август месец и благодарим за разбирането им", допълни още Иванов, който благодари и на фирмите-изпълнители.

 „Сигурен съм, че в България няма такъв общински търговски център", посочи Иванов. Той съобщи, че по желание на проектантите - архитекти Кирякови, покритият пазар ще кандидатства в конкурса "Сграда на годината". 

Притетствие отправиха и наследниците на Васил Шаханов, а лентата прерязаха зам.-кметовете Красимира Чахова, инж. Янчо Калоянов и ръководителят на проекта Делян Иванов.

"Вълнението ни беше огромно, когато разбрахме, че името на нашия прадядо ще бъде не само съхранено за поколенията, но и че ще се знае за неговата дарителска и родолюбива дейност. С неговото родолюбие и предприемачески дух е успял да изгради една модерна фабрика за времето си с европейска технология. Неговите вина, ракии и други напитки, които е произвеждал са получавали много награди. Освен всичко това е бил известен със своята благотворителна дейност. Давал е свои средства за обучение на деца. Огромна е благодарността ни към кмета на Стара Загора и ръководството на Общината", сподели Адриана Петрова, правнучка на Васил Шаханов.

Най-нетърпеливите старозагорци разгледаха как изглежда отвътре покритият пазар, а най-доволни са търговците, които чакат с нетърпение да се нанесат.

"Много чакахме, но си струваше. Ще бъде много по-хубаво, условията ще са по-приятни. Лятото ще е хладно, а през зимата - топло", коментираха търговци пред репортер на stz24.com.

Те очакват да започнат да работят до седмица след днешното официално откриване. 

"Стопанисвам маси от 1994 година. Доволен съм от това, което се случи. Вътре е уютно, направено е добре, както трябва. За нашия град е много радостно да имаме такъв обект", е мнението на Илиян Динев. 

"Вярваме, че всички, които ще работят тук, ще предлагат на старозагорци най-качествената продукция и ще продължат традициите на нашия дядо за благотворителност, като така създадат едни благоприятни условия за живот в този град", изрази надежда Мариана Попова - правнучка на Васил Шаханов. Тя също благодари на кмета Живко Тодоров и на ръководството на местната администрация, както и на Регионалния исторически музей за инициативата обновеният пазар да носи това име. Приветствие отправи и Георги Шаханов, също правнук на Васил Шаханов, а тъй като е художник поздрави специално екипа на архитектите и строителните инженери. 

Кой е Васил Шаханов?

Васил Шаханов е един от крупните дарители и благодетели на Стара Загора в края на XIX и началото на ХХ век. Щедър и човеколюбив - след всеки гроздобер оставял на Алана няколко кораба с грозде и шара за населението. В навечерието на Коледно-Новогодишните празници и Великден разпореждал да се поставят тайно пред вратите на най-бедните семейства чувалче брашно, захар и бутилка шарлан. Ежегодни са били големите му дарения за дружество „Добрий самарянин” и „Театър”, на които е член. Името му е вписано в Паметната книга на дарителите на Археологическо дружество „Августа Траяна”. Той неизменно присъства в списъците на дарителите, публикувани в ежегодните отчети на благотворителните дружества. Издържа талантливи, но бедни деца от града, за да получат те образование в Русия. За търговската, предприемаческата и благотворителната си дейност получава заслужено признание –два пъти е награждаван с орден „За граждански заслуги” и е сред най-почитаните членове на Пловдивската търговско-индустриална камара. Общински съветник в Стара Загора от 1894 до 1896 г. Умира по време на семейно пътуване в Европа в началото на 20-те год. на ХХ век.

Автор: Светла Тенева

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | пазар | обновения | открихаофициално | кв. "Казански"

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори