В Стара Загора подготвят езерото за хвърлянето на Богоявленския кръст

Общински служители и военни бяха на терен още от сутринта. Не стояха без работа от звено "Озеленяване и комунални дейности" , тъй като отпадъци не липсваха. Най-важната задача, обаче, бе свързана с това как да има повече вода на мястото, където утре ще скочат желаещите да хванат кръста.

 05.01.2024 11:22
В Стара Загора подготвят езерото за хвърлянето на Богоявленския кръст

Ден преди Богоявление текат последните дейности по подготовката на езерото в парк "Йордан Капсамунов" в Стара Загора, където ще се проведе ритуалът по хвърляне на кръста.

Общински служители и военни бяха на терен още от сутринта. Не стояха без работа от звено "Озеленяване и комунални дейности" , тъй като отпадъци не липсваха. Най-важната задача, обаче, бе свързана с това как да има повече вода на мястото, където утре ще скочат желаещите да хванат кръста. 

Всъщност подготовката е започнала още през ноември и декември, когато водното съоръжение бе старателно почистено, припомни пред stz24.com Николай Стоев, началник на звено "Озеленяване и комунални дейности" в Община Стара Загора, малко преди да се заеме с увеличаване на дебита на водата.

"При почистването тогава се включиха служителите на звено "Озеленяване и комунални дейности", както и на фирмата, която почиства уличните шахти в Стара Загора", обясни Стоев.

Снимки: звено "ОКД", архив

"В първия етап служителите на звено "ОКД" извадиха от езерото, след като беше паднало нивото на водата по-едрите отпадъци, в последствие, тъй като имаше голям слой тиня по дъното и във връзка с това, че нямаше вода в канала поради ремонт на каскадата на язовир "Копринка", решихме че е удобен момент да се почисти и тинята, което бе извършено в края на декември. След приключване на ремонта на яз. "Копринка", беше пуснато водоподаването на канала и започнахме да пълним езерото. Виждате, че пак има боклуци, отново умоляваме гражданите - жители и гости на Стара Загора, да пазят чисто", апелира Стоев.

 Богоявленският водосвет и освещаването на бойните знамена започва в 12 часа. След това предстои и традиционното хвърляне на кръста във водите на езерото.

Автор: Светла ТеневаАко материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | военни | Богоявление | езерото | подготвят | ритуалът | хвърлянето на богоявленския кръст | последни дейности | парк "Йордан Капсамунов" | вода на мястото | общински служители

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори