В Стара Загора продължава борбата с боровата процесионка, поставят феромонни капани

"Започнахме с пръскане, механично премахване, а това, което правим сега е поставяне на феромонни капани - следващ начин за борба с боровата процесионка. След това - през октомври, ще има отново пръскане, вероятно с дрон. Продължават дейностите по ограничаване и унищожаване на популацията на вредителя, като това Община Стара Загора прави целогодишно", подчерта Танев.

 18.06.2024 11:29
В Стара Загора продължава борбата с боровата процесионка, поставят феромонни капани

Над 300 броя феромонни капани ще бъдат поставени от днес в района на Аязмото и кв."Три чучура-север" като пореден етап в борбата с боровата процесионка, съобщи пред журналисти зам.-кметът Радостин Танев. Капаните целят да бъдат хващани мъжките екземпляри на вредителя. 

"Започнахме с пръскане, механично премахване, а това, което правим сега е поставяне на феромонни капани - следващ начин за борба с боровата процесионка. След това - през октомври, ще има отново пръскане, вероятно с дрон. Продължават дейностите по ограничаване и унищожаване на популацията на вредителя, като това Община Стара Загора прави целогодишно", подчерта Танев.

"Бяха поставени и друг вид капани, за което благодаря на бизнеса, който ни подкрепи. Препаратите, с които пръскаме нямат мигновенен ефект към унищожаване на боровата процесионка. В същото време трябва да сме отговорни към зелените площи, Аязмото. От действията досега наблюденията ни са, че има намаляване на боровата процесионка и там, където е пръскано, и там,където имаше механично премахване", обобщи зам.-кметът.

Капаните ще бъдат разположени на метър и половина до два метра и ще бъдат достъпни до гражданите. Това, което ще бъде вътре не е опасно, но нека хората да бъдат внимателни, посочи д-р Искрен Станилов, ветеринарен лекар. 

"И най-добре икономически развитите държави не могат да се справят на 100% с вредителя. Ако няма контрол, обаче, вредите ще са още по-големи. Това, което прави Община Стара Загора е изключително иновативно и се прилага за първи път,  надявам се да бъде за пример на останалите общини. Борбата с боровата процесионка е многокомпонентен процес, който включва различни дейности", категоричен бе д-р Станилов. 

Предвижда се по два капана ще бъдат поставени на територия от 10 декара. 

Автор: Светла Тенева


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | продължава | борбата | Аязмото | поставят | процесионка | боровата | феромонни капани | квартал "Три чучура-север" | пореден етап

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори