В Стара Загора приключи работата по пет мащабни ВиК проекта

Инвестиционното намерение за агломерация Стара Загора включи реализирането на 5 обекта. Два от обектите касаят градската част, третият обект рехабилитира довеждащ водопровод, захранващ западните квартали на града, четвъртият обект третира външния довеждащ водопровод от ВС „Стара Загора – Дунавци“, а последният обект представлява надграждане и модернизация на ПСОВ Стара Загора.

 18.12.2023 14:06
В Стара Загора приключи работата по пет мащабни ВиК проекта

На пречиствателна станция за отпадъчни води Стара Загора се проведе официална церемония по закриване на строителен обект по проект №.BG16M1OP002-1.016-0013, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура за директно предоставяне BG16M1OP002-1.016 „Изграждане на ВиК инфраструктура“ на конкретен бенефициент “Водоснабдяване и канализация” EООД - Стара Загора.

Инвестиционното намерение за агломерация Стара Загора включи реализирането на 5 обекта. Два от обектите касаят градската част, третият обект рехабилитира довеждащ водопровод, захранващ западните квартали на града, четвъртият обект третира външния довеждащ водопровод от ВС „Стара Загора – Дунавци“, а последният обект представлява надграждане и модернизация на ПСОВ Стара Загора.

Сред присъстващите бяха зам.-областният управител Методи Марков, управителят на „ВиК – Стара Загора“ Радостин Миланов, инж. Йордан Дамянов, представител на ДЗЗД „ВиК Стара Загора“, заинтересовани страни и гости.

"Въпреки трудностите, стигнахме до успешния финал, ползите тепърва ще се видят. Работата ни не е атрактивна, но хората не си дават сметка колко големи усилия се полагат", призна управителят на "ВиК - Стара Загора" инж. Радостин Миланов.

"Дружеството изпълни много мероприятия по дейности, които не са включени в проекта. Сред ползите е тази, че в град Стара Загора има един качествен подземен кадастър, който ще даде възможност през следващите години след коректните геодезически заснемания да имаме представа за всяка една комуникация", каза Миланов.

Той изчисли, че над 150 000 тона асфалт са положени само в Стара Загора, което по думите му е прецедент. "От целия воден цикъл дружеството излиза по-силно. На последното заседание на Съюза на ВиК операторите се оказа, че нашето дружество е най-доброто, а заслугата е на целия екип. Хората работиха много сериозно. Средната работна заплата е с 60 лв повече от тази на работищети в останалите дружества в страната. След две проверки на КЕВР имаме само две препоръки и те са софтуерни", допълни още управителят на водното дружество.

Инж. Радостин Миланов

Приветствие отправи от името на изпълнителите и инж. Йордан Дамянов, представител на ДЗЗД "ВиК Стара Загора". "Имахме ред трудности, тъй като това е мащабен проект, ред спирания се наложиха във връзка с архитектурния резерват "Августа Траяна", и въпреки това успяхме да се справим в срок", сподели инж. Дамянов. 

Намаляването на загубите в разпределителната мрежа доведоха до чувствително намаляване на инфилтрацията в канализационната мрежа, което от своя страна оказва благоприятно влияние върху пречистването на отпадъчните води на града и опазването на околната среда.

Инж. Йордан Дамянов

Първите два реконструирани обекта са водопроводната и канализационна мрежа на град Стара Загора – южна и северна част.

В град Стара Загора беше осъществена подмяна на 41 км. водопроводна мрежа в комбинация с управление на налягането, за постигането, на което се обособиха допълнително 14 DMA зони. Това са зони за управление на потреблението или затворени части от мрежата, в които с точност се измерва подадената и консумираната вода и се следят дебит и налягане. Първите 5 ДМА зони са разположени в кв. Три Чучура Юг и Три Чучура Център, кв. Казански и кв. Казански – запад, а останалите 9 бр. обхващат централна градска част, където водопроводната мрежа беше най-амортизирана. Реконструирана е 16 км. от канализационната мрежа на града. Изградиха се и два дъждовни колектора, чиято цел е разтоварване на канализацията и предпазването й от препълване при интензивни дъждове. Намаляването на загубите в разпределителната водопроводна мрежа ще доведе и до чувствително намаляване на инфилтрацията в канализационната мрежа, което от своя страна ще окаже благоприятно влияние върху пречистването на отпадъчните води на града и опазването на околната среда. Третият обект представлява реконструкция на разпределителен водопровод от водоем V=11000м3 до облекчителна шахта №9, водоснабдителна система „Стара Загора“, с тръби от сферографитен чугун с обща дължина 4 166 м. Този водопровод захранва кварталите Трите чучура и Железник. Четвъртият обект е реконструкция на външен довеждащ водопровод от водоснабдителна система „Дунавци –Стара Загора“ от събирателната шахта до пътя гр. Казанлък – яз. Копринка, с тръби от сферографитен чугун с обща дължина 7 338 м. Този водопровод е един от основните водоизточници за гр.Стара Загора, освен това захранва гравитачно и всички населени места по трасето си. Последният обект представлява изграждане на изсушителни полета и доставка на технологично оборудване на Пречиствателната станция за отпадъчни води в Стара Загора. Така ще подобри дейността по пречистването на водите и опазването на околната среда, което е главна цел на проекта. Стойността на строителството за петте обекта е 60 590 390 лв. То е извършено в срок и без забележки.

  

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери града | Стара | Загора | среда | мрежа | обект | обекта | водопровод | зони | пречистването

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори