Живко Тодоров: Готови сме да обезщетим собствениците на земи в „Бедечка“

Казусът със запазването на парка като зелена територия за отдих и рекреация е многогодишен и сложен, но отправната точка и за двете страни е една и съща – да се запази това природно богатство на Стара Загора, който неслучайно има славата на един от най-зелените градове на България.

 03.07.2024 16:42
Живко Тодоров: Готови сме да обезщетим собствениците на земи в „Бедечка“

Община Стара Загора има готовност с процедурата по обезщетяване на собствениците на земи в парк „Бедечка“. Това стана известно днес по време на среща с представители на сдружението „Запазете Бедечка“ и общинското ръководство. То бе представено от градоначалника Живко Тодоров, заместниците му арх. Мартин Паскалев и Павлина Делчева, секретаря на администрацията Николай Диков, главния архитект Николай Василев и др.

Казусът със запазването на парка като зелена територия за отдих и рекреация е многогодишен и сложен, но отправната точка и за двете страни е една и съща – да се запази това природно богатство на Стара Загора, който неслучайно има славата на един от най-зелените градове на България. Представителите на сдружението „Запазете Бедечка“ пожелаха да бъдат информирани какви са актуалните действия на Община Стара Загора и подготвена ли е тя да стартира процедурата по компенсация на собствениците на земи, които не са обжалвали пред съда първоначалния вариант на Подробния устройствен план.

Имаме такава готовност с процедурата за обезщетяване на собствениците на земи в парк „Бедечка“, определи кметът Живко Тодоров. В съвсем близки срокове ще започнат разговори със собствениците. Един от вариантите за възмездяването им са нови общински жилищни терени. Междувременно се изчакват и изискваните от закона правни становища.

В случай, че някои от собствениците не пожелаят да бъдат обезщетени с предлаганите поземлени терени, Община Стара Загора би била поставена в значително по-затруднена ситуация.

Комисията, която работи по единствения по рода си казус в България, се председателства от зам-кмета с ресор „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“ Павлина Делчева. Тя, заедно с Комисията по общинска собственост, са изработили план за работа и той реално вече е в ход.

Кметът Живко Тодоров пое ангажимент в края на този месец да информира СНЦ „Запазете Бедечка“ за хода на процедурата и резултатите на дадения етап.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | България | Тодоров | Живко | собствениците | процедурата | Бедечка | Запазете | земи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори