Заключителна среща от провеждането на Лаборатория за иновации във Второ ОУ „П. Р. Славейков”

Лабораторията за иновации се осъществи и подпомогна през четирите дни от Илияна Славова - главен експерт в отдел „Училищна мрежа в страната“, дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН.

 19.04.2024 19:30
Заключителна среща от провеждането на Лаборатория за иновации във Второ ОУ „П. Р. Славейков”

На 19.04.2024 г. в актовата зала на Второ ОУ се проведе заключителният етап от Лаборатория за иновации в тематично направление „Позитивно образование и личностно развитие”. На работната среща екипът от учители на 11 училища и външни специалисти обобщи и систематизира апробираните добри практики. На събитието присъстваха Милена Йолдова-Стоянова - началник на РУО - Стара Загора и експертите Мария Цоловска и Митко Пеев.

Лабораторията за иновации се осъществи и подпомогна през четирите дни от Илияна Славова - главен експерт в отдел „Училищна мрежа в страната“, дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН.

С обединените усилия на експерти в областта на позитивното образование и педагози с натрупан опит в иновативните методи на обучение се намериха допирни точки между теорията и практиката. Специалистите в областта на позитивното образование - проф. Румен Стаматов, проф. Румяна Неминска, доц. Дончо Донев и Димитър Татарски, изразиха задоволство от съвместната работа с педагозите.

На работната среща учителите структурираха основните идеи, цели и съдържателни аспекти от трите тематични панела: „Позитивна образователна среда”, „Мотивация за включване” и „Личностно развитие”. Дейностите на групите се конкретизираха с времеви рамки, целеви групи и основни подходи.

Педагогическата иновация за оптимизиране на училищната среда е насочена към реализиране на направленията: иновативни елементи в организацията и съдържанието на обучението, разработване по нов начин на учебното съдържание, нови методи на преподаването. Използват се разнообразни методологически инструменти, педагогически модели и технологии за усъвършенстване на социално-граждански и дигитални компетентности.

Мотивацията за учене е свързана с откриване и развиване на силните страни на учениците, идентифициране на личните им цели и интегрирането им с образователните цели. Това е цялостен поетапен процес, чрез който се развиват три основни ключови компетентности: личностна, социална и компетентност за учене. Последната е във фокуса на целия модел и е свързана с постоянното провокиране на любопитството и любознателността на учениците.

Позитивното образование има една основна цел - формирането на определени личностни качества, които са предпоставка не само за успешната учебна дейност на всяко дете, но и за бъдещата успешна житейска реализация на всеки обучаем. Изграждането на позитивно училище е свързано с благоденствието на всички участници - ученици, учители, родители, и с процеса на ученето, както и с отношението към него. Обръщането  към  силните  страни  е предизвикателство. Всички  сили  на  характера  и  добродетели  имат  значение  за  добрия живот.

В края на работната среща г-жа Илияна Славова изрази задоволство от 4-дневните дискусии и сподели, че Лабораторията за иновации е цялостен процес на детайлно навлизане в тематиката, на сформиране на екипите, на изготвянето на крайния продукт. Това е продължителна работа с добавена стойност и надграждане на идеите. Г-жа Славова благодари на домакините за организацията, логистиката и съдействието при осъществяване на цялата програма. „За мене беше чест да съм част от това събитие”, каза представителката на МОН.

„Изборът на област Стара загора и Второ ОУ за домакин на Лабораторията за иновации е признание за високия професионализъм на учителите, за духовната енергия, която кипи сред всички участници на общността. Горди сме, че имаме такава образователна институция в Стара Загора”, каза Милена Йолдова-Стоянова - началник на РУО Стара Загора.

Г-жа Милена Желязкова благодари на всички участници за вложените усилия. Разказа за дългия процес по подготовката на лабораторията, за привличането на водещи експерти в тематичното направление, за работата на учителите от Второ ОУ. Посочи, че работата не е приключила, докато не държим методическото помагало в ръцете си. Това е крайният продукт на съвместната дейност, който е предвидено да излезе в 500 броя.

Заключителният етап на събитието се зареди с позитивни емоции от музикално артистичната програма на подготвителната група от Второ ОУ.

Източник и снимка: Второ ОУ "П. Р. Славейков"

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Стара | образование | среща | мрежа | Това | Второ | учителите | иновации | Славова | Лабораторията

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори