Зам.-кметът Надежда Чакърова: Горди сме с успехите на всички, които допринасят Стара Загора да бъде културен, просветен и интелигентен град

Своя поздрав към великото дело на светите браят Кирил и Методий и техните ученици отправи Иван Иванов от четвърта група на ДГ № 29" Славейче" Иван Иванов. Бъдещият първокласник развълнува всички с изпълнението на "Аз съм българче".

 24.05.2024 11:18
Зам.-кметът Надежда Чакърова: Горди сме с успехите на всички, които допринасят Стара Загора да бъде културен, просветен и интелигентен град

Стара Загора отбеляза тържествено 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.Честването започна в 10 часа с водосвет, отслужен от архимандрит Богослов и старозагорски свещеници. 

Своя поздрав към великото дело на светите браят Кирил и Методий и техните ученици отправи Иван Иванов от четвърта група на ДГ № 29" Славейче" Иван Иванов.  Бъдещият първокласник развълнува всички с изпълнението на "Аз съм българче". 

Ритуалът по издигане на знамената на България, ЕС и Стара Загора бе в присъствието на отличените с наградите "Млада Загора" и "Стара Загора".  

Приветствие отправи зам.-кметът Надежда Чакърова, която поздрави всички за празника от името на кмета Живко Тодоров и изказа думи на благодарност към учителите, просветни и културни дейци, старозагорци, гости, деца и студенти. 

"Днес засвидетелстваме благодарността си за всичко, което правите, за вашите умения и усилията, които влагате ежедневно, за да предадете на нашите деца най-важното - човешкото знание и познанието на света. Благодарим Ви затова, че Ви,е просветителите ,сте тези, които образовате и разпалвате любовта към думите, към словото, към науката в децата, за да станат те утре достойни, успешни и почтени хора! Образованието и културата са устоите на всеки народ, нация и съвременно общество. Днес можем да кажем, че 24 май е най-истинският, най-българският празник, празник на празниците. На тази дата отново искам да заявя, че сме изключително горди с успехите на старозагорските ученици, деятелите в сферата на науката, образованието и културата. Всички, които допринасят Стара Загора да бъде културен, просветен, интелигентен град. Славата му да бъде винаги жива. Честит празник!", посочи в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора. 

В края на официалната част цветни балони с букви полетяха към небето.

Традиционно шествието започна от площада пред Общината по бул. „Цар Симеон Велики”.

Концерт на детски фолклорни, танцови и певчески формации от читалищата при Община Стара Загора ще огласи площада в 12.00 часа. По случай празника  ще бъдат организирани и редица съпътстващи събития. Изкуството на дърворезбата - уъркшоп за деца предвижда Художествена галерия - Стара Загора от 11.00 часа (с предварително записване). От 15.00 ч., Регионален исторически музей - Стара Загора кани на детска работилничка по калиграфия, а в  изложбена зала „Лубор Байер”, от 17.00 часа, показват „75 години Райчо Чакъров” - колекция от лични графики, дарение на Галерията под липите. От 18.00 часа, отново в Художествената галерия организират клавирен концерт на проф. Жени Захариева с коментар и творби  от Л. Бетховен, Р. Шуман, Й. Брамс, Клара Шуман, Ф. Шопен и други.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | водосвет | отбеляза тържествено | зам.-кметът Надежда Чакърова | Горди сме с успехите на всички, които допринасят | да бъде културен, просветен и интелигентен град | отслужен от

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори