Започва най-зеленият уикенд в Стара Загора

От 21 до 23 юни на територията на безценния за Стара Загора парк „Бедечка" ще се радваме на повече от 40 щанда и детски работилници за екология, наука и изкуство, поредица от спортни събития и много музика и танци. Сред участниците са танцови клубове от града и региона, местни производители на храни и напитки и десетки артисти.

 21.06.2024 15:11
Започва най-зеленият уикенд в Стара Загора

Вторият Бедечка фест (Фестивал „На Зелено") събира жители и гости на града с десетки безплатни занимания за малки и големи в подкрепа на устойчивия начин на живот, творчеството, науката и изкуството. Събитието се организира за втора поредна година от доброволци от Творчески колектив „На улицата", а АРИР – Стара Загора е сред партньорите, подкрепящи активно дейностите в посока Местна Зелена Сделка и устойчив начин на живот.

От 21 до 23 юни на територията на безценния за Стара Загора парк „Бедечка" ще се радваме на повече от 40 щанда и детски работилници за екология, наука и изкуство, поредица от спортни събития и много музика и танци. Сред участниците са танцови клубове от града и региона, местни производители на храни и напитки и десетки артисти.
Партньорството между АРИР Стара Загора и организаторите на „На Зелено" ще бъде и първата за региона Местна "Зелена сделка" (Local Green Deal), част от инициативата ICC (Intelligent Cities Challenge). Предизвикателството за интелигентни градове (ICC) е инициатива на Европейската комисия, обединяваща 136 града за постигане на интелигентен, социално отговорен и устойчив растеж чрез модерни технологии. За участие в нея са избрани общо 64 града от страни-членки на ЕС, като от България участниците са Сливен, Стара Загора и София.  Градовете на ICC и техните местни екосистеми ще бъдат двигатели за възстановяване на местни икономики, създаване на нови работни места и укрепване на гражданското участие и благополучие.
Фестивалът обещава артистична атмосфера, като локацията е декорирана и артистично осветена от Реките на града. В петък, събота и неделя вечер очакваме сцена с музикална програма с участието на Уикеда, Cool Den, NDOE, X-R@Y, Оркестър Невидено, Djankobrat, Кота 0, Дует Ша-Ша, Required* и Нормално. Включва се и танцовото училище Dem Divas, както и огненото шоу Circo MiSirCo ON FIRE. Специална зона с местни и регионални храни и напитки, вино, бира, коктейли ще е на разположение на всички, които искат да се разхладят и подкрепят в горещите юнски вечери на Бедечка.
Един от акцентите на феста е маратонът за малки и големи, специално подкрепен от АРИР Стара Загора в рамките на ICC предизвикателството. Целта на АРИР е в унисон с тази на организаторите на фестивала – да насочи вниманието към здравословния и устойчив начин на живот с минимален отпечатък върху природата. С подкрепата на АРИР всички участници в спортното събитие ще получат подарък чаши за многократна употреба, а същите чаши ще бъдат налични и за ползване срещу депозит от всички посетители на фестивала с цел намаляване на отпадъците.
Фестът със знаковото име „На зелено" се организира за втора година от Творческия колектив „На улицата". Събитието е безплатно, движено е главно от доброволци с помощта на партньори и Община Стара Загора. Целта е суровият пейзаж на парк „Бедечка" да се съживи за няколко дни и да се покаже другият възможен живот на мястото.
Какво е Местна Зелена Сделка?
Местна зелена сделка (LGD) е местен индивидуален план за действие за ускоряване и разширяване на зеления преход на града. Той надгражда и се присъединява към съществуващи стратегии – напр. планове за действие за устойчива енергия и климат, планове за кръгова икономика, устойчивост или планове за икономическо развитие - законодателни, пазарни и финансови стимули в съгласуван подход за придвижване на Европейския зелен пакт на местно ниво. Инициативата има и състезателен характер, като градовете се конкурират за най-успешни и най-ефективни Местни Зелени Сделки. Целта на Стара Загора е да осъществи сделки в областта на туризма, културата и творческите индустрии.


 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери града | Стара | Загора | напитки | живот | местни | Бедечка | региона | АРИР | устойчив

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори