Върнаха при родителите му в Зоопарка в Стара Загора и второто новоизлюпено лешоядче

„В първите си дни малкото се чувстваше изключително добре и се хранеше завидно. Вече е на достатъчно дни, за да може да се върне при своите родители, които да се грижат за него. Първото, което вече е на почти 3 месеца, ще го вземем отново, като ще бъде около 20-30 дни под наблюдение при нас", обясни д-р Руско Петров, управител на центъра.

 17.05.2024 16:06
Върнаха при родителите му в Зоопарка в Стара Загора и второто новоизлюпено лешоядче

И второто новоизлюпено лешоядче, което се появи на бял свят в Спасителния център за диви животни в Стара Загора беше върнато при родителите си в Зоопарка в града на липите.

„В първите си дни малкото се чувстваше изключително добре и се хранеше завидно. Вече е на достатъчно дни, за да може да се върне при своите родители, които да се грижат за него. Първото, което вече е на почти 3 месеца, ще го вземем отново, като ще бъде около 20-30 дни под наблюдение при нас", обясни д-р Руско Петров, управител на центъра. След това птицата ще отиде в Природен парк „Сините камъни“, където след около година адаптация, ще бъде пусната на свобода, с предавател, който ще показва как е и къде се намира.

Д-р Руско Петров бе категоричен, че когато има добра съвместна работа, резултатите не закъсняват и припомни, че първото излюпено яйце на двойката белоглави лешояди беше и първото изобщо в историята на Зоопарка в Стара Загора.

„Второто новородено на Белчо и Сание е доказателство за добрата грижа от страна на зооградината и Спасителния център. Използвам момента да благодаря на бившия ръководител на Зоопарк Стара Загора д-р Ивелина Илиева за това, че заедно с нея започнахме добрата практика на съвместна работа“, допълни д-р Петров.

Д-р Найден Илинов, сегашен ръководител на зоологическата градина, благодари на служителите, които полагат ежедневни грижи за животните и уточни, че се предвижда подобряване и на условията в местообитанието на лешоядите. Той също изказа благодарности за доброто партньорство със „Зелени Балкани“.

Първото излюпено белоглаво лешоядче в Зоопарка се появи на бял свят в началото на март тази година, отново в инкубаторите на Спасителния център и след кратък престой там бе върнато на родителите.

Двете семейства белоглави лешояди, обитаващи Зоопарка, са предоставени от „Зелени Балкани“, като част от дейностите по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, финансиран по програма LIFE на ЕС.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | зелени | център | зоопарк | Първото | Балкани | Спасителния | лешояди | белоглави | върнаха при родителите му | и второто новоизлюпено лешоядче

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори