Локомотив № 555 пази историята на гарата в Стара Загора

"Локомотивът е на 101-а години. Произведен е през 1922 година във фабриката "HANOMAG" в немския град Хановер и е от една от най-масовите серии локомотиви "500", доставена за нуждите на БДЖ", разказва пред stz24.com Атанас Димитров, служител от Старозагорски жп възел.

 20.11.2023 11:29
Локомотив № 555 пази историята на гарата в Стара Загора

Парният локомотив срещу гарата, който е един от символите на града на липите, изглежда все едно, че ще потегли, след като служители на БДЖ "Товарни превози" от Локомотивно депо - Стара Загора с машини, четки и бои влагат труд и старание за неговия по-добър външен вид.

"Локомотивът е на 101-а години. Произведен е през 1922 година във фабриката "HANOMAG" в немския град Хановер и е от една от най-масовите серии локомотиви "500", доставена за нуждите на БДЖ", разказва пред  stz24.com Атанас Димитров, служител от Старозагорски жп възел.

"Разпределен е в Локомотивно депо - Стара Загора, а през 1923 година е използван по време на Септемврийското антифашистко въстание от въстаници, които са се изтеглили с него от района на гарата в посока Калитиново - Нова Загора", допълва Димитров.

Историята на локомотива е изключително интересна. Той е бил в движение до 1954 година. Година по-късно е разпределен към министерството на тежката промишленост, в района на гара Перник. След това през 70-те години е издирен от старозагорската учителка от Второ средно училище Росица Русева и е прехвърлен отново в района на гарата в Стара Загора. Поставен е пред сградата на Превозната служба.

През 1982 година е завършено строителството на новото приемно здание на гара Стара Загора и след оформяне на предгаровото пространство на следващата година локомотивът е изложен на постамент в Станционната градина. Оттогава е върнат и номера му "555" , който е поредният номер от серията локомотиви "500". След преномерирането на локомотивния парк през 1936 година, той вече има номер 28.48.

Любопитно е, че локомотивите от тази серия се използват първоначално и за возене на международните влакове "Ориент експрес" и "Конвенционал" по линията Цариброд - София - Саранбей, както и за обслужване на бързи и пътнически влакове през Искърския пролом.

"Възприемаме го като паметник от една епоха - епохата на парната тяга. Такива локомотиви има и на други жп гари в страната, като Царева ливада, Плачковци, Централна гара - София и другаде. Четири - пет локомотива са възстановени и се ползват за атракционни пътувания", обобщава Атанас Димитров.

Той споделя и коя е мечтата на старозагорските железничари: освен този локомотив, в града на липите да се съхрани и още една реликва, която близо 40 години е престояла в района на гарата в Стара Загора.

"На възстановителна служба беше ползван един вагон от царския влак на Фердинанд, вагонът на принц Кирил. В момента този вагон се намира в завод в София с идея някога да бъдат осигурени средства за неговото реставриране. Той е по-стар от парния локомотив, но е уникален с това, че е триосен и е ползван за царската фамилия - вагоните са били с повече екстри", уточнява Димитров. 

Ако бъде реставриран вагонът и върнат в Стара Загора, ще се обособи нещо като мини ретро музей, който ще напомня за историята на гарата в Стара Загора, надяват се железничарите. 

Реставрацията на парния локомотив трябва да приключи до края на деня, тъй като утре предстои да бъде открита официално обновената гара в Стара Загора. 

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | Стара | Загора | Локомотив | локомотивно депо | №555 | пази историята на гарата | парният | БДЖ "Товарни превози" | труд и старание | неговия по-добър външен вид

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Наско Атанасов 22.11.2023 16:48

Този локомотив е открит от журналиста г-н Иван Бонев,съосновател на СДС Стара Загора,основател и главен редактор на вестник Синя поща.Локомотива е открит на гара Пазарджик.


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори