Между 30 и 50 човека се поставят под карантина в Община Стара Загора на ден

От РЗИ съобщиха, че на 29 март в лабораторията в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора са потвърдени три случая на COVID-19. Пробите са изпратени за изследване от областите Пловдив, Сливен и Кърджали.

 30.03.2020 10:46
Между 30 и 50 човека се поставят под карантина в Община Стара Загора на ден

Между 30 и 50 нови лица са с наложена карантина на ден в Община Стара Загора, това се наблюдава от миналата седмица, съобщи пред общинските съветници Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора и председател на Общинския кризисен щаб. Информация за тези лица идва от РЗИ при нас и при Областната дирекция на МВР, уточни Иванов.

Все още карантинни мерки има в не повече от 6 села от общо 51 населени места на територията на Община Стара Загора. 

В две от селата има образувани досъдебни производства за неспазване на карантинните мерки по сигнал на съответния кмет.

На въпрос относно дезинфекцията Иванов отговори, че досега е била основно в площите с обществено предназначение, там, където се предполага, че има по-голям поток от хора, но вече мерките ще се преориентират.

"Сега дезинфекцията се концентрира и по пешеходни зони, тротоари на главни улици, защото има движение и обеззаразяването ще бъде извършено и на такива площи, обясни още Иванов.

„Бяха създадени мобилни екипи, които помагат на нуждаещи се възрастните хора – трудноподвижни, самотноживеещи, със  закупуване на храни и лекарства. Това се извършва и във всички старозагорски села, като за това отговарят кметовете и кметските наместници”, обобщи Иванов.

Секретарят отговори на въпроси свързани със спазване на правилата в старозагорския квартал „Лозенец” като обясни, че се извършва пълна дезинфекция на жилищния район. Създадена е организация за обеззаразяване още на пешеходната зона и тротоарите във всички квартали, както и при спирките на обществения транспорт. До момента има записани над 60 доброволци, които да се включат в  помощ при нужда.

Иванов бе категоричен, че са извършени проверки и са проведени разговори с ръководството на 29 от големите предприятия на територията на Стара Загора и са  им съставени предупредителни протоколи за спазване на мерките за биологична сигурност. От думите му стана ясно още, че всички работодатели са обезпечили придвижването на работници от дома до работното им място.

Междувременно, от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора съобщиха, че на 29 март в лабораторията в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора са потвърдени три случая на COVID-19. Пробите са изпратени за изследване от областите Пловдив, Сливен и Кърджали.

Над 90 са точките, които трябва да обсъждат през днешното заседание общинските съветници в Стара Загора.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | проби | карантина | Делян Иванов | коронавирус | досъдебни производства

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори