Митрополит Киприан отслужи литургия в Потопената църква

На нея присъства и кметът на община Нова Загора Галя Захариева.

 05.08.2023 15:54
Митрополит Киприан отслужи литургия в Потопената църква

За пета поредна година, старозагорският митрополит Киприан отслужи Божествена св. Литургия в Потопената църква край язовир „Жребчево".

"Преди седем години, когато бях избран и интронизиран за митрополит на Стара Загора, при едно от посещенията ми в Новозагорска духовна околия, дойдох до този храм. Тогава яз. "Жребчево" се беше оттеглил и водите бяха извън църквата. Влязохме в храма и дадох обет на себе си и на хората, които живеят около бившето село Запалня, че всяка първа събота на месец август ще отслужвам литургия в Потопената църква, носеща името на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Посланието ми към миряните е да не забравят, че когато в нещо има Божий промисъл, то ще се изпълни. Бог ни дава своите изпитания, за да ги претърпим, Бог е онзи, който ни милва и дава сили да живеем вдъхновено с вярата, любовта и надеждата за по-доброто бъдеще както на нас, така и на нашата родина", каза в края на службата владиката. На нея присъства и кметът на община Нова Загора Галя Захариева.

Припомняме, че църквата е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с указ през 1965 г., заради строежа на язовир „Жребчево". Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 година, когато се венчава синът на поп Драган Стойков, Стойко Стойков. През 2019 година боголюбиви християни започват реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. Фасадата на църквата е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма.

Следващата архиерейска литургия е утре 6 август (неделя), в 09:15 часа, в храм „Св. Успение Богородично", гр. Нова Загора. Приканват се миряните да вземат молитвено участие.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | Загора | Нова | литургия | църквата | Жребчево | Потопената

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори