НЧ „Настроение – 2017“ отново отбелязва в Стара Загора Сирни Заговезни по атрактивен начин

Организаторите ще пресъздадат обичаите, изпълнявани по повод Неделя сиропустна или Прошка, както още е известен денят, който е седем седмици преди Възкресение Христово.

 14.03.2024 16:33
НЧ „Настроение – 2017“ отново отбелязва в Стара Загора Сирни Заговезни по атрактивен начин

В неделя – 17 март, на поляната в парк „Загорка“, от 17.30 часа, НЧ „Настроение – 2017“, с подкрепата на Сдружение „Брат за брата – Стара Загора“ и Община Стара Загора ще отбележат по атрактивен начин един от най-важните празници в зимно-пролетния календар - Сирни Заговезни. Целта на събитието е да запази, съхрани и предаде напред за поколенията българските традиции.

Организаторите ще пресъздадат обичаите, изпълнявани по повод  Неделя сиропустна или Прошка, както още е известен денят, който е седем седмици преди Възкресение Христово. Ще бъдат разказани подробности за празника, за трапезата, за обичаите „Прошка“ и „Хамкане“, а след това ще се прескача огън за здраве и хвърлят бутурници. Хоро ще се извие на поляната  в края на събитието.

От Народно читалище „Настроение – 2017“ напомнят, че е изключително важно всички участници в тържеството да се съобразяват с инструкциите за безопасност по време на отбелязването на Сирни Заговезни.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | настроение | 2017 | заговезни | Сирни | прошка | обичаите

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори