Напусна ни Динко Чолаков - вдъхновител и мениджър на първото частно радио в Стара Загора

Поклон, приятелю! Светлина да е по пътя ти!

 12.01.2020 17:20
Напусна ни Динко Чолаков - вдъхновител и мениджър на първото частно радио в Стара Загора

След дълго боледуване инж. Динко Чолаков изгуби само една битка! Името му остава част от историята на демократичните медии в Стара Загора. Прекрасен човек, широко скроен,  оптимист и непоправим романтик. Едно огромно сърце, в което имаше място за всички, винаги, по всяко време и колкото трябва.

Почти няма журналист в Стара Загора, който да не е черпил от неговата школа.

Години наред Динко посвети на голямата си любов -„Радио Трели“ - първото частно радио в Стара Загора. Той слага ръка на пулта, когато радиото започва излъчване на 13 ноември 1993 година, точно в 20:00 часа на честота 90.3 MHz. Девизът на радиото е „Усмихнатото радио за свободни хора“.

Идеята за създаване на частно радио в Стара Загора е на Любомир Минков, Хари Янакиев, Господин Чолаков и Татяна Ганчева. Фирмата „Трели“ ООД е основана през март 1993 г. След експерименталните излъчвания, на 6 април 1994 г. Радио „Трели“ получава лицензия за радиоразпръскване № Р-0130. 

Динко Чолаков е негов управител и по времето, когато ТРЕЛИ става FM+ и продължава да работи денонощно и с много плам за развитието на медията, а тя е водеща и до днес.

В програмно отношение Радио „Трели“ се налага като забавно-музикално с блокова схема и авторски предавания. В програмата на радиото има и предаване на злободневни теми наречено „Криво огледало“ с водещ Десислава Младенова. Съотношението говор към музика е 1:4 - факт поддържал лидерството в ефир повече от 2 години. Първият екип, защитил марката „Трели“, наброява едва шест души. Като първа частна медия в района Радиото дава успешен професионален старт на редица вече утвърдени имена в медийните среди.

В края на 1995 г. Радио „Трели“ е продадено на софийската радиостанция FM+. На 15 януари 1996 г., точно в 17 часа и 16 минути в Старозагорския ефир за първи път прозвучава: „90.3 Радио FM+ - най-добрата музика от 60-те години до днес"

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | Радио | Динко | Чолаков | радиото | Трели | частно

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Минчев 12.01.2020 21:03

Бог да го прости. Невероятен човек имах честта да се познавам лично с него още когато беше представител на Рива саунд. Имам доста албуми на касети.


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори