Напусна ни бележит будител и почетен гражданин на Стара Загора

Последната си почит към Кънчо Матев ще отдадем на 14 май във фоайето на Държавна опера – Стара Загора

 12.05.2024 15:09
Напусна ни бележит будител и почетен гражданин на Стара Загора

На 91-годишна възраст почина Кънчо Матев, първи и дългогодишен директор на Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Тъжната вест за уважавания и именит преподавател, почетен гражданин на Стара Загора, стана известна днес.

 

Вдъхновяван и радван от общуването с любимите си ученици, Кънчо Матев се беше зарекъл да дочака в добро здраве 100-годишния си юбилей, но съдбата реши друго. Последна почит към неуморимия будител ще бъде отдадена на 14 май, вторник. Поклонението ще бъде от 10.00 до 11.30 часа във фоайето на Държавна опера – Стара Загора.

 

Възпитаниците на едно от най-авторитетните учебни заведения под липите, каквото е ГПЧЕ „Ромен Ролан“, ще запазят завинаги спомена за лъчезарния, отворен към проблемите им и изпълнен с разбиране и готовност да ги изслуша учител, приятел и търпелив наставник.

 

Кънчо Матев е роден на 2 февруари 1933 г. в Стара Загора. Завършва средно образование в тогавашната Първа гимназия „Иван Вазов“, а след това специалността „Руска филология“. На 6 септември 1966 г. със заповед на актуалния просветен министър Ганчо Ганев се открива Гимназия с преподаване на френски език с прием на ученици от Южна България. Приети са 100 ученици, разпределени в 4 паралелки. За първи директор е назначен Кънчо Матев. Той остава на този пост до пенсионирането си през 1993 г. – респектиращо житейско и професионално постижение.

 

За приноса му за развитие на образованието е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“.

Поклон пред паметта му!

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Стара | Загора | Кънчо | ученици | Матев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори