На извънредно заседание приеха Бюджет 2023 на Община Стара Загора

Николай Николов, председател на постоянната комисия по финанси и бюджет в ОбС, определи Бюджет 2023 като "абсолютен реален, балансиран спрямо приходи и разходи и в който са заложени всички сектори и функции в Община Стара Загора, както и увеличение на възнагражденията със задна дата - от първи януари".

 05.09.2023 11:45
На извънредно заседание приеха Бюджет 2023 на Община Стара Загора

На извънредно заседание Общинският съвет в Стара Загора прие Бюджет 2023 г. Той е в размер на 234 567 394 лв. Точката предизвика дебати.

Николай Николов, председател на постоянната комисия по финанси и бюджет в ОбС, определи Бюджет 2023 като "абсолютно реален, балансиран спрямо приходи и разходи и в който са заложени всички сектори и функции в Община Стара Загора, както и увеличение на възнагражденията със задна дата - от първи януари".

По-късно, по време на обсъждането на точката, Николов припомни, че Община Стара Загора не е вдигала данъци и такси от 2012 г. и цели да развива града във всички функции, без да изостава. Реализирани са над 100 обекта, със собствени приходи на Община Стара Загора е построена нова детска градина, която ще отвори врати до дни. 

Бюджетът не бе подкрепен от "БСП за България", "Демократична България", "Народен съюз" и "Възраждане". 

"На 4 август 2023 г. нашата  група внесе предложение което включваше определени неща, ако могат да бъдат заложени или приключени още тази година. За съжаление единствено на финасова комисия това предложение беше разгледано, нямаше го другаде. Затова имам известни резерви да гласуваме бюджет при такъв подход, ние няма да го подкрепим", посочи в част от изказването си ръководителят на групата общински съветници от "БСП за България" проф. Иван Върляков. 

"Огромни капиталови разходи с една амбициозна инвестиционна програма, която виждаме, че и тази година няма да бъде изпълнена на повече от 60%, както е било и в предходните години - един подход, който ние не одобряваме. Давам пример - заложени са 3 млн. лева за ремонт на Драматичния театър "Гео Милев", по това, което виждаме едва ли тези пари ще бъдат изразходени през тази година. По този начин не бива да се подхожда, защото залагаме едни средства, които могат да бъдат похарчени за друго в рамките на една календарна година - така остават като преходен остатък за другата", коментира Димитър Чорбаджиев от ДБ.

Според него в Бюджет 2023 година има недостатъчни средства за модернизация на администрацията и административното обслужване, за подобряване състоянието на уличното осветление, както и за системи за сигурност и превенция на престъпността. В същото време, обаче, са заложени средства за ремонт на улици. 

При гласуването точката подкрепиха 31 общински съветници. 16 гласуваха "против".

Обяснение за отрицателен вот даде председателят на групата на "Народен съюз" Методи Пенчев.

"Още с приемането на план-сметката през юни месец групата ни даде ясен сигнал, че имаме различно виждане за управлението на финансите на Община Стара Загора, особено в разходната част. Не сме съгласни и не приемаме да се харчат средства на тъмно, без ясна представа за срокове и окончателна цена на реализираните проекти. Не сме съгласни и не приемаме как се контролира, координира и управлява изпълнението на тези проекти. Наясно сме, че закъснението, с което се представя Бюджета за 2023 г. не позволява да се правят предложения с по-висока финансова стойност. Ограничихме се и направихме няколко, свързани с проектиране на кръгови кръстовища, някои не бяха включени в Бюджета. Поради тези важни причини не подкрепихме предложението", обясни Пенчев.

Защо гласува "против" обясни и Ива Ангелкова от "Възраждане". "През последните 12 години управление ни представят този модел на Бюджет, който не е променен. Имаме заложени доста големи капиталови разходи, които виждаме как се изпълняват и по какъв начин изглежда градът ни. В същото време няма заложени никакви подобрения на разходите, намаляне на разходите, които прави Общината. Не виждаме грижата на един добър стопанин към своята собственост", подчерта тя. 

Ето и някои от цифрите. В Бюджет 2023 г. сумите за държавни дейности са 146 724 030 лв., а за местни  - 87 843 364 лв. 

Обща субсидия за делегирани от държавата дейности в размер на 130 576 495 лв.;Целева субсидия за капиталови разходи за делегирани държавни дейности в размер на 2 638 375 лв. Данъчни приходи в размер на 26 580 000 лв.; 1.1.2.2. Неданъчни приходи в размер на 27 520 547 лв.; Целева субсидия за капиталови разходи за местни дейности в размер 3 199 825 лв.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маджара


Маркери Стара | Загора | бюджет | приеха | 2023 | на извънредно заседание

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори