Още две фигури допълниха експозицията на открито в центъра на Стара Загора

„С днешното събитие продължаваме инициативата ни от 2022 г., когато по Програмата за туризъм на Община Стара Загора бяха направени и поставени тук първите две копия на фигури от музей „Неолитни жилища". Сега надграждаме идеята и представяме още две от тях", каза ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева. Сред гостите на събитието бяха авторът на макетите фотографът Цветан Четъшки, както и арх. Иван Иванов, избрал мястото, където да бъдат поставени фигурите.

 18.01.2024 14:17
Още две фигури допълниха експозицията на открито в центъра на Стара Загора

Еднометрови глави на божества от днес официално допълват ексозицията от артефакти от музей "Неолитни жилища", разположена в парковото простронство между Съдебната палата и Регионалния исторически музей. 

„С днешното събитие продължаваме инициативата ни от 2022 г., когато по Програмата за туризъм на Община Стара Загора бяха направени и поставени тук първите две копия на фигури от музей „Неолитни жилища". Сега надграждаме идеята и представяме още две от тях", каза ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева.

Сред гостите на събитието бяха авторът на макетите фотографът Цветан Четъшки, както и арх. Иван Иванов, избрал мястото, където да бъдат поставени фигурите.

„Благодаря ви за енергията и труда, които вложихте. Нямаше да успеем да реализираме това начинание без подкрепата на Регионалния исторически музей. Надяваме се да стимулираме интереса на жителите и гостите на нашия град да посетят музей „Неолитни жилища" – защото той е своеобразна перла сред културно-историческите ни обекти. Експозицията тук допринася за рекламата на Стара Загора като град с хилядолетна история", обърна се към тях ресорният зам.-кмет. Тя допълни, че тепърва пространството около „Неолитни жилища" ще става все по-привлекателно и изрази надежда, че и учениците и малките гости на Стара Загора ще проявят интерес към историята.

„Това е емблематично място на духа, на културата, на живота в града ни. От тук искаме да провокираме любопитството на младите да опознаят по-добре Стара Загора, за да е градът жив в техните сърца, независимо от новото и модерно време, в което растат младежите", сподели и зам.-кметът Надежда Чакърова по време на откриването.

„Идеята е чудесна, а локацията е много подходяща, защото сме в културния център на нашия град – между Регионалния музей, Художествената галерия, Държавна опера и Драматичен театър „Гео Милев". Стара Загора има изключително богата колекция от праисторическа пластика, показваща сложния и интересен свят на древните земеделци, обитавали нашите земи. Чрез тези изделия днес разбираме техните представи за света, за необятното, за един модел, отдалечен от нас, но същевременно интуитивно го откриваме посвоему в техните фигури", каза Петър Калчев, директор на РИМ – Стара Загора.

Той разказа, че показаните макети допълват поставените през 2022 г., които са други две значими находки – едната от землището на старозагорското село Ловец, както и тази, намерена край курортното селище Старозагорски бани – позната като фигурката от Сулица. Оригиналът към момента се намира в Музея на жената в Германия, а неин откривател е археологът Васил Миков.

„Идеята ни при реализирането на тази експозиция е да допълним композицията с другите два експоната – уникални глави. Едната е открита при селищната могила край язовир „Чаталка", изобразяваща богиня, заемала високо място в божествената йерархия. Другата е намерена край село Диня и също е уникална по рода си – представлява жрец в транс и унес, вероятно Бог-небе. На главата има превръзки от бяла и червена материя. Ясно се виждат зъби, нос и фини детайли – пластиката заслужава да бъде показана на широката аудитория", категоричен бе Петър Калчев.

Повече за творческия процес разказа авторът Цветан Четъшки. Той обясни, че технологичният процес е включил дигитална 3D възстановка, по която след това са направени увеличените копия.

"Винаги е много интересно, когато вникне човек в детайлите на даде артефакт, когато работи отблизо с него. Всеки поглед му носи различно възприятие. Първите две фигури предизвикаха интерес, вярвам, че и с тези ще бъде така", обобщи творческия процес авторът Цветан Четъшки. Той допълни, че размерът на новите фигури е реализиран в мащаб 1:10 в линейни метри. Така фигурите в оригинал са около 10 см, а всеки може да се снима до уголемените им копия, които са над метър високи. Изработени са от стъклопласт, за да бъдат устойчиви на атмосферни условия.

На събитието присъстваха още началникът на отдел „Туризъм" на Община Стара Загора Маргарита Крумова със своя екип, както и общинският съветник, част от ПК по култура, туризъм и вероизповедания към Общинския съвет Дарин Петков, представители на културната общност в града и медии. 


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери фигури | града | Стара | Загора | град | музей | жилища | Регионалния | техните | Неолитни

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Красимира 18.01.2024 21:09

Страхотна идея. Дано ги пазим


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори