От "Зонта клуб" - Стара Загора започват проект за изграждане на "Оранжева стая" в подкрепа на жертви на насилие

„Идеята е да оформим една стая, в която жертвите на насилие да могат спокойно да бъдат разпитани, да получат помощ - психологична и юридическа. Но най-важното, според нас е, че жертвите на насилие ще получат послание, че не са сами и могат да се обърнат към нас за помощ“, обясни на пресконференция президентът на „Зонта клуб" - Стара Загора Милена Димитрова.

 06.12.2023 15:49
От "Зонта клуб" - Стара Загора започват проект за изграждане на "Оранжева стая" в подкрепа на жертви на насилие

Сдружението „Зонта клуб" - Стара Загора от днес започва реализацията на проект „Оранжева стая“ за разговор и консултиране на жертви на насилие. Тя ще бъде разположена в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович".

„Идеята е да оформим една стая, в която жертвите на насилие да могат спокойно да бъдат разпитани, да получат помощ - психологична и юридическа. Но най-важното, според нас е, че жертвите на насилие ще получат послание, че не са сами и могат да се обърнат към нас за помощ“, обясни на пресконференция президентът на „Зонта клуб" - Стара Загора Милена Димитрова. Тя представи данни, че 73% от жените в световен мащаб са малтретирани онлайн, а 27% от жените на възраст от 15 до 49 години, които са имали връзка, съобщават, че са били подложени на някаква форма на физическо или сексуално насилие от техния интимен партньор. Данните показват още, че 34% от убийствата през 2017 г. са извършени от бивш или настоящ интимен партньор.

„През последните години много по-често жените и жертвите на насилие търсят помощ от компетентните органи, но не винаги получават навременна правна защита. В много от най-драстичните случаи се оказва, че жертвите са подавали жалби, сигнализирали са, но не са получили нужната помощ“, алармира нотариус Антония Коева, паст-президент на „Зонта клуб"- Стара Загора и отговорник по правното застъпничество към клуба. Тя подчерта, че е много важно „в най-кратък срок сред претърпян акт на насилие жертвите да бъдат разпитани, да бъдат консултирани и да им бъде оказана безплатна правна помощ. "Именно първите часове са от изключителна важност за установяване на извършителя и предприемане на мерки за задържане“, обясни Коева. 

Ръководител на проекта е адвокат Кристина Василева. По думите й „Оранжевата стая“ ще бъде полезна и психологически.

Кампанията е подкрепена от верига магазини в Стара Загора, които в обектите си са поставили кутии за дарения, както и от Ветеринарномедицинския факултет, Медицинския факултет и Педагогическия факултет на Тракийския университет.

Очаква се реализирането на самите дейности по проекта да започнат в началото на 2024 г. и "Оранжевата стая"  да бъде готова до средата на следващата година.

От "Зонта клуб" - Стара Загора изказват благодарност на изп.-директор на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" проф. Йовчо Йовчев за възможността да бъде предоставено помещение в сградата на лечебното заведение за нуждите на "Оранжевата стая". 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | стая | бъдат | клуб | помощ | насилие | жертвите | получат | Зонта

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори