Предложение за изграждане на зала за зимни спортове в Стара Загора

Подкрепете изграждането на зала за зимни спортове в Стара Загора в анкетата

 16.04.2024 15:20
Предложение за изграждане на зала за зимни спортове в Стара Загора

През уикенда, на ледената пързалка „Славия", в столицата се проведе поредния турнир по хокей на лед с участието на старозагорския тим „Химик", съставен предимно от бивши играчи-ветерани и любители от града на липите. Разделени на две групи, общо 12 отбора, предимно от София са взели участие в турнира. Отбор „Химик" са участвали с две хокейни формации, за което получават и купи.

Сегашният хокеен отбор „Химик" е наследник на славния през годините назад отбор на Агробиохим отбор „Химик". Учреден в началото на 70-те години на миналия век, старозагорският отбор „Химик" са били два пъти републикански шампиони! Да, два пъти!

Сега, ентусиастите, предимно ветерани, скитат на свои разноски да тренират и участват в хокейни турнири из страната – там, където има ледена пързалка. Най-често са в Сливен. Обикалят и съседните градове с условия за практикуване на невероятно красивия и предимно мъжки спорт хокей на лед, във Велико Търново, Хасково и София. Отбор „Химик" не е регистриран като спортен клуб. Защо? Защото липсва зимна, ледена пързалка, която е задължително условие при съдебната регистрация на старозагорските ентусиасти. Получават елементарна подкрепа, предимно за изработка на екипите от Граждански клуб ЛИПА и от приятелски фирми-спонсори. Хокейното оборудване си го осигуряват любителите-ентусиасти. А то, както се досещате, заради предпазните средства е скъпо.

По идея на Граждански клуб ЛИПА, предложението за изграждане на зала за зимни е включено в Програмата за реализация на План за интегрирано развитие на община (ПИРО) Стара Загора за периода 2021-2027 г. Инициатива е подкрепена от много неправителствени организации в града ни.

Граждански клуб ЛИПА направи аргументирано предложение към Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) при Тракийски университет. 

„Предлагаме в Дейност 5 – Изграждане на спортен комплекс с мултифункционална зала да се включи изграждане на универсална зала за зимни спортове",
сподели в съобщение до медиите Олег Стоилов, председател на ЛИПА.  В бъдещата универсална зала за зимни спортове, ще се развиват спортове, в т. ч. пързаляне с кънки, шортрек, хокей на лед, кърлинг, фигурно пързаляне  и др. за развитие на масов и професионален и спорт, вкл. за деца и възрастни. Съоръжението ще се използва целогодишно, с възможност за провеждане на национални и международни прояви, зимни програми и шоу на лед. Основание за предложението е традициите на Стара Загора в развиване на зимни спортове до 1989 г. на ледената площадка на Агробиохим. Градът ни беше един от водещите в развитие на зимни спортове в България, с постигане на високо спортно майсторство и много спортни успехи. Индикативната стойност на съоръжението е 5 000 000 лв., за което можем да предоставим конкретна оферта.

Превръщане на Стара Загора в град, водещ в развитието на зимните спортове, с което ще се възстановят традициите и спортната му слава в тези спортове.

Градът ни, възползвайки се от централното си място в България, ще стане привлекателен център за любителите на зимни спортове в национален и международен мащаб, вкл. с развиване на спортен туризъм. Това със сигурност ще подобри здравния статус на населението в региона, особено на децата. Съоръжението ще може да се използва и за специфична иновативна терапия на деца с белодробни проблеми.    

Залата за зимни спортове може да се свърже енергийно с други спортни съоръжения, като плувния басейн и др., което ще снижи енергийните разходи.

Общинската администрация, в лицето на кмета на Стара Загора подкрепят идеята. Да я покрепим с попълване на анкетата и всички ние, гражданите на Стара Загора и региона. За да се случи!

Онлайн анкета, в която можете да подкрепите идеята на Граждански клуб ЛИПА за изграждане на зала за зимни спортове в Стара Загора, може да намерите на следния линк: КИТИ № BG16FFPR003-2.001-0013 ПОДОБРЯВАНЕ НА ВРЪЗКИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА И РАЗВОЙНАТА ДЕЙНОСТ С БИЗНЕС ДЕЙНОСТИТЕ В ЮГОИЗТОЧЕН РЕГИОН (google.com)

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Стара | Загора | зала | клуб | предимно | зимни | граждански | спортове | липа | химик

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори