Проект учи как да опазваме редките диви животни, обитаващи градовете

Проектът “Диви съседи” на Сдружение “Зелени Балкани” в Стара Загора опазва скритите обитатели на градовете с подкрепата на Лидл България.

 15.07.2021 14:55
Проект учи как да опазваме редките диви животни, обитаващи градовете

В градовете редом с хората живеят различни птици, като сред тях има и редки видове. Далеч от дивата природа, те са така адаптирани към градската среда, че често пропускаме да се замислим нуждаят ли се от някаква закрила и можем ли да направим нещо за тяхното опазване.

Именно с грижа за тези градски обитатели от СНЦ “Зелени Балкани – Стара Загора” разработват през 2017 г. проекта си “Диви съседи” - опазване на редките видове, обитаващи сградите в Стара Загора“ и кандидатстват в програмата на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България  “Ти и Lidl за по-добър живот”.  Експертите от сдружението, посветени на опазването на редките видове и техните местообитания в България, вярват, че трябва и могат да допринесат за подобряване на информираността и нагласата на жителите на градовете спрямо присъствието на защитени видове животни в тях.

Оказва се, че хората нямат представа колко полезни диви животни живеят в съседство.  Освен парковите пространства и дърветата, панелните сгради са често местообитание за бързолети и прилепи, които са не само застрашени и редки видове, но и са много полезни. Често хора в градовете се оплакват от наличието на много комари и други насекоми, а не си дават сметка, че именно тези животни са факторът, който регулира техния брой.

Проектът на Сдружение “Зелени Балкани” поставя във фокуса на общественото внимание един сериозен проблем, свързан с унищожаването на защитени видове при санирането на сгради. “Искахме да покажем на хората, че няма нищо страшно в това съжителство, и да им обясним, че когато унищожаваме местообитанията във фугите на панелните блокове, трябва да помислим за някаква алтернатива, за да не изчезнат тези животни”, разказва екологът Елена Стоева от Сдружението.

Започват с монтиране на първите в България къщички за прилепи и бързолети, отдавна познати иначе по света. Организират отбелязването на важни дати като Нощта на прилепите и Деня на птиците. Провеждат множество срещи с деца и ученици, на които им разказват за тези видове животни чрез историята за прилепчето Дарки от специално изготвената по проекта детска книжка. Със серия от издания, дипляни, стикери, листовки информират хората от Стара Загора и региона за причината и смисъла да се монтират  къщички за прилепчета. А за да привлекат вниманието на знаконово ангажираните със санирането институции, от Сдружението организират срещи с тях и  разработват специално ръководство за предвиждане на процедура по обследване на сградите, преди да се санират, така че да се елиминира опасността за скритите във фугите птици. Създават онлайн приложение, където всеки може да сигнализира за наличието на защитени видове, преди започване на санирането.

“Много хора в градовете научиха за своите диви съседи, че са ценни животни, и започнаха да ги търсят в опит да ги спасят при санирането”, обяснява Елена. “Когато са информирани, когато им бъде обяснено колко удивителни са прилепите, хората стават съпричастни.”

А децата са най-искрените им привърженици и когато разберат, че прилепите и змиите не са страшни и са полезни в града, те четат на своите баби и дядовци за прилепчето Дарки, обясняват им и така стават посланици на проекта.

“Проектът получи отзвук на национално ниво, а разговорите с институциите доведоха до разбирането за съществуването на граждански интерес към проблема. Програмата “Ти и Lild за по-добър живот” е важен пример за корпоративна отговорност, за ангажираност с обществени каузи и подобен ангажимент за нас е изключително важен”, казва Елена Стоева и допълва: “Важно е хората да разберат собствената си отговорност. Макар че има определени от закона институции, ние като общество трябва да работим за решаването на тези проблеми чрез сигнализирането при нередности. Гражданският контрол и активност са начинът за обединяване на обществените усилия не само в природозащитата. Това рефлектира във всяка една от сферите на живота ни.”

„Ти и Lidl за по-добър живот“ е най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България, която компанията стартира през 2017 г., и има за цел да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в три ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда. Програмата се осъществява съвместно с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

 

Снимки: Сдружение "Зелени Балкани" 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | хората | България | животни | видове | тези | санирането | градовете | Балкани

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори