Стара Загора разполага с уникална географска информационна система

Системата може да се ползва без регистрация, безплатно, на следния портал: gis.starazagora.bg. Тя е изключително лесна за употреба, модерна, устойчива на атаки, работи много бързо и е на български език.

 13.09.2023 14:42
Стара Загора разполага с уникална географска информационна система

Община Стара Загора въвежда Географска информационна система. Тя ще улесни в голяма степен гражданите, бизнесът и администрацията в изпълнението на административни услуги и проекти. Обхватът е широк, тъй като има много приложения и ще изкара Община Стара Загора на челно място сред дигиталните общини, тъй като услугите, които се предлагат са на едно по-високо ниво, каза на пресконференция кметът Живко Тодоров. 

Системата може да се ползва без регистрация, безплатно, на следния портал: gis.starazagora.bg. Тя е изключително лесна за употреба, модерна, устойчива на атаки, работи много бързо и е на български език.

Проектът е разработен за шест месеца, данните са собственост на Община Стара Загора или на други институции. Ако искате да видите това, което ви интересува за конкретен имот, системата дава възможност да се видят промени по ПУП за парцели, транспортната схема с линиите и спирките, ОУП, зелените площи и дървета, различни комуникации и др.

‚Когато Географската информационна система /ГИС технологията/ се използва за общинско управление и развитие, тя носи много ползи и за администрацията и за гражданите по много начини. Основният резултат е по-малко разходи и по-висока ефективност. В ГИС може да комбинирате кадастъра, регулацията, специализираната карта (подземна и надземна инфраструктура, проводи и съоръжения), екологични показатели, данни за зелените територии, статистически данни за населението, ползването на земеделските земи, климатични данни, поражения от бедствия и аварии и още много други неща в една „дигитална община“,  обясни инж. Иван Мяшков от фирмата-изпълнител.

От една страна ГИС позволява законовите норми да се прилагат бързо и правилно за различните публични и непублични регистри в Общината. „Можете да направите справка за даден реален обект (имот, парцел сграда, инфраструктура и др.), като се посочи обектът в „Дигиталната община“ и ще видите какви други обекти от различните слоеве има в съседство. Това важи и за „нематериалните“ граници и ограничения- например в каква зона по Общ устройствен план попада даден имот. Извършването на справки за такива обекти по повече показатели понякога отнема доста време на администрацията заради невъзможността различни обекти и правила да бъдат „комбинирани“ е един цифров модел.

Често различните регистри и регулации за една и съща територия са в компетенцията на различни отдели и дирекции на институциите, като понякога даже е невъзможно те да се комбинират в една комплексна справка. В ГИС могат да се генерират и предварително дефинирани документи (скици, разрешителни, специализирани справки и отчети и т.н.), които след подписването им с електронен подпис на оторизиран служител да се превръщат в официални документи с правна сила“, допълни още той.

Инж. Иван Мяшков добави още, че ползите за бизнеса и гражданите са неоспорими. При реализация на Уеб ГИС всеки заинтересован гражданин или инвеститор през браузър и без необходимост от техническа подготовка и знания ще може да получи информация от публичните регистри за територията на общината, да направи проверка за наличие на различни законови ограничения за дадена локация или да направи справка за собствен имот по определени показатели. Така, например, строителните предприемачи, брокери на недвижими имоти, компании за публични услуги и много други  ще могат лесно и бързо да направят предварителна оценка на разходите си или на потенциала за развитие на бизнеса си в нови райони на общината.

Служителите на администрацията могат да правят ежедневни промени. Системата разпознава дали се ползва от служител или гражданин и в зависимост от това предоставя данни, които са публично достъпни или не. 

В България има още пет общини, които използват подобна географска информационна система. Това са София, Русе, Бургас, Шумен и Габрово.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | уникална | разполага | кметът Живко Тодоров | географска информационна система

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори