И в Стара Загора се проведе протест срещу насилието над животни

Искаме да изявим несъгласието с неглижирането на съдебната система спрямо жестоките, които са инкриминирани вече, но ефективни присъди не се дават. Всъщност жестокостта продължава и ни залива непрекъснато. Обезсилени сме да прибираме, лекуваме, възстановяме и това е без помощта на държавата, коства ни много усилия и сме на ръба на силите си", заяви пред stz24.com Ваня Вангелова от сдружение "Помощ за животните", отговорник на проявата.

 19.05.2024 16:01
И в Стара Загора се проведе протест срещу насилието над животни

Протест срещу насилието над животни се проведе пред Съдебната палата в Стара Загора. Лошото време не спря защитниците на животни и те се събраха в 14 часа, а събитието бе част от национален протест, провел се в различни градове в страната.

"Искаме да изявим несъгласието с неглижирането на съдебната система спрямо жестоките, които са инкриминирани вече, но ефективни присъди не се дават. Всъщност жестокостта продължава и ни залива непрекъснато. Обезсилени сме да прибираме, лекуваме, възстановяме и това е без помощта на държавата, коства ни много усилия и сме на ръба на силите си", заяви пред stz24.com Ваня Вангелова от сдружение "Помощ за животните", отговорник на проявата.

"Настояваме най-после властите да започват да спазват Закона за защита на животните и да има адекватни законови наказания на постоянните извършители на жестокости над животни, както и най-после властите да започнат масова проверка на животните по домове, по села, къщи, индустриални зони, които не са регистрирани, както се изисква и които са основен източник на хилядите бездомни животни по улиците, което е ясно на кмет, премиер и управляващи, само ако пожелаят, знаят как да се справят с този проблем, но явно не е изгодно на много от тях, за да се усвояват определени средства и да има още повече бездомни животни", посочи Даниела Чемширова, управител на сдружение "Любов към животните - България".

"Най-после държавата да влезе във функцията си на регулатор на развъждането и безкрайното незаконни развъдчици, масово има в социалните мрежи групи, чрез които се извършва такава търговия", допълни Чемширова. 

Протестиращите акцентираха и върху друг проблем и попитаха - защо ловните кучета не трябва да бъдат кастрирани, както и кучетата на пастирите и животновъдните обекти, които също са източници на приток на животни по улиците?

Масово ловците изоставят кучета на 2 или 3-годишна възраст, както и ранени, защото не върши повече работа, а често стигат до кабинетите на ветеринарните специалисти, нападани и ранявани от диви животни. 

Сред исканията са още: сериозно разследване и наказание за насилниците на животни; спазване на Закона за защита на животните от всички институции, както и техните задължения за контрол; законодателни промени, които да намалят страданието на най-уязвимите животни, като: Забрана и строги наказания за развъждане на кучета и котки извън регистрирани развъдници,  Забрана за продажба на кучета и котки в зоомагазини и по интернет, Контрол над кметовете на общини за стриктно спазване на Националната програма за овладяване на популацията от безстопанствени животни, основана на масова кастрация и връщане по места, Забрана и строги наказания за отглеждане на кучета на верига, Изграждане на адекватна по численост и функции Зоополиция за предотвратяване и разследване на престъпления срещу животни, и други.

На местно ниво протестиращите настояват за разширяване и контрол на общинския приют, както и да се стимулира доброволческата дейност. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери котки | животни | животните | Шумен | защита | кучета | строги | забрана | наказания | спазване

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори