Старозагорският квартал "Казански" ще е с нов облик, започна мащабен ремонт

Това няма да бъде вече така, след като от днес - с водосвет за здраве и успех и символична първа копка, стартира мащабен ремонт на старозагорския квартал, който включва и пълна промяна на детската площадка и междублоковото пространство на това място.

 01.07.2024 11:28
Старозагорският квартал "Казански" ще е с нов облик, започна мащабен ремонт

Изпочупени пейки и места за сядане "Направи си сам", люлки и детски катерушки от соц времето, стара и изкъртена настилка - така изглежда пространството между блокове 16 и 29  в "Казански" в Стара Загора.

Това няма да бъде вече така, след като от днес - с водосвет за здраве и успех и символична първа копка, стартира мащабен ремонт на старозагорския квартал, който включва и пълна промяна на детската площадка и междублоковото пространство на това място. 

Стойността на проекта е 17 млн. лева, като обектите обхващат 400 дка в квартал "Казански". Началото на строителната дейност е първи юли 2024 г. Срокът на изпъленине е една година.

Строежът ще се изпълнява в съотвествие с одобрени от Община Стара Загора инвестиционни проекти, разделени в три позиции: реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическа среда на уличната мрежа в кв. "Казански" Стара Загора.

Проектът обхваща квартал "Казански" - между бул. "Цар Симеон Велики", ул. "Капитан Петко Войвода" , бул. "Георги Байданов" и ул. "Одринска епопея".

В ремонта са предвидени: нови асфалто-бетонови настилки, ограничителни бордюри, тротоарни настилки, места за разполагане на контейнери за сметосъбиране. Предвижда се и ремонт на съществуващите две асфалтови площадки и обновена детска площадка. Реконструкцията на улиците ще бъде съобразена изцяло със съществуващите улични тарасета, с отводнителни съоръжения, нова пътна маркировка, видеонаблюдение и допълнително осветление.

Втора позиция по проекта включва паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на междублокови пространства квартал "Казански" бл. 29 и бл. 16.

За съществуващите детска площадка и спортни площадки за волейбол и баскетбол на междублоковото пространство се предвиждат: тротоарна и алейна мрежа с декоративна настилка, преасфалтиране на улични платна, ажурна метална ограда около спортните игрища, монтиране на комбинирано детско съоръжение за деца от 3 до 12 години. облагородяване на междублоковото пространство със засаждане на растения с поливна система, кошчета за отпадъци, нови пейки, осветление и видеонаблюдение. Ще се изпълни и доставка и монтаж на баскетболен кош, маса за тенис, мрежа за игра на волейбол.

Третата позиция на проекта е свързана с улична дъждовна канализация за отводняване на спорт, атракции и озеленяване. Предвидено е изграждане на канализация от гофриран полипропилен с дължина от 406 метра. Към новата канализация ще се включат сградни отклонения. Предвидено е да се изградят  и два броя нови дъждоприемни шахти. Ще се направят и 13 броя ревизионни шахти.

"Днес присъстваме на откриването на строителните работи за мен на едни от най-чаканите ремонти - този в квартал "Казански", разположен на над 400 декара площ ще предобие своята нова визия, визията, която заслужава. Ще бъдат засегнати всички видове улици и тротоари. Изцяло ще бъде обновено междублоковото пространство, на което се намираме, за да могат малки и големи да се радват. Ще следим за качеството и дано догодина по това време да се радваме на едно чисто ново пространство и преобразен квартал", каза в приветствието си зам.-кметът арх. Мартин Паскалев.

Инж. Камен Пейков, управител на фирмата-изпълнител, определи проекта като много амбициозен и рядко случващ се. "Той засяга цялата надземна инфраструктура на квартал "Казански". Ще се изградят нови междублокови пространства, улици, ще има нови паркинги и детски площадки, подземната инфраструктура, която е негодна ще бъде изцяло подновена", посочи Пейков. Той бе категоричен, че от фирмата ще се постараят да изпълнят проекта качествено и в срок.

На символичната първа копка на проекта присъстваха представители на Община Стара Загора, на фирмата-изпълнител, на строителния надзор, жители на квартала и др.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | Казански | благоустрояване | старозагорският квартал | ще е с нов облик | започва мащабен ремонт | изпочупени пейки | места за сядане "Направи си сам"

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори