Стара Загора: Създават Подкомитет по европейско развитие към ЕК

България получава европейско финансиране от началото на приемането ни в Европейския съюз и е нетен получател на финансови средства, припомни Ива Радева. По думите ѝ страната ни е получила почти два пъти повече средства, отколкото е внесла, а един от най-големите фондове е именно кохезионният. Той цели да сближи регионите, а България е един от най-големите бенефициенти.

 20.02.2024 12:08
Стара Загора: Създават Подкомитет по европейско развитие към ЕК

Предстои сформиране на Подкомитет по европейско развитие към ЕК, който ще се състои от повече от 20 експерти, сред които и представители от Стара Загора. До седмици Подкомитетът ще бъде факт, списъците с имената на неговите членове вече е предаден, съобщи областният управител Ива Радева. Тя участва в местна конференция по проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, организирана от БТА.

България получава европейско финансиране от началото на приемането ни в Европейския съюз и е нетен получател на финансови средства, припомни Ива Радева. По думите ѝ страната ни е получила почти два пъти повече средства, отколкото е внесла, а един от най-големите фондове е именно кохезионният. Той цели да сближи регионите, а България е един от най-големите бенефициенти. Новото за областта е изпълнението на териториалните планове за развитие, което се отнася само за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, а в момента текат сроковете за усвояване, посочи тя. За област Стара Загора са предвидени средства в размер на 1,6 милиарда лева. Това е част от кохезионния фонд и цели плавен икономически и социален преход на областта, за да може да се запази и повиши стандартът на живот в нея. 

В конференцията участваха и управителят на Областния информационен център (ОИЦ) Радка Тилева, заместник-кметът на община Стара Загора с ресор “Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход” Радостин Танев и заместник-ректорът по проектна дейност на Тракийския университет д-ц. д-р Емил Славов.

От началото на новия програмен период 2021 – 2027 са били на разположение за кандидатстване общо 80 процедури, като в момента са отворени 35 от тях, обясни Радка Тилева. Тя призова всички, които имат интерес, да се консултират с експерти от ОИЦ относно възможностите за финансиране. През новия програмен период повечето програми продължиха работа по сходен механизъм на изпълнение. Изключение прави програмата за развитие на регионите, която внесе коренно различен подход при изпълнение на инвестиции, посочи тя. Това са т.нар. интегрирани териториални подходи. До момента в областта има четири разработени концепции. 

Голяма част от осъществените проекти в община Стара Загора са съфинансирани с европейски средства, каза Радостин Танев. Той посочи, че Общината е кандидатствала по Интегрираните териториални инвестиции, по Националния план за възстановяване и устойчивост с проекти както насочени към развитието на града, така и на Югоизточния регион. Единствената Община, която беше одобрена за изготвяне на стратегии за развитие на инвестиции в различни сфери, е Стара Загора, коментира той. И припомни, че част от тях са за ремонтни дейности в Спортното училище “Тодор Каблешков”. Голяма част от проектите са насочени към плавното преминаване през предизвикателствата, свързани с работата на комплекса “Марица изток”, каза Танев и отбеляза, че Община Стара Загора е участник, но не и отговорник за случващите се събития. Постарали сме се да се възползваме от всички възможности, които дава ЕС за допълнителни средства, посочи зам.-кметът. 

Доц. д-р Емил Славов отбеляза, че Тракийски университет се опитва да използва възможностите за финансиране както по отношение на подобряване на инфраструктурата, така и за да инвестира в хората. През изминалия програмен период 2014 – 2020 са усвоени 43 милиона лева по различни проекти на учебното заведение, каза той. Според него университетът има възможност да повлияе върху различни сфери на живот в целия ЕС, сред които са земеделие, животновъдство и растениевъдство. “Там сме насочили изследователски усилия за решаване на проблемите с добива на качествени продукти”, посочи зам.-ректорът. Той допълни, че Тракийски университет залага изключително на модернизацията на образованието. Предстои разкриването на нов факултет по дигитални и зелени технологии. Доц. Славов припомни, че старозагорската Алма матер е координатор в проекта “ЗАХИР” за създаване на първата водородна долина в България. 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | България | средства | един | развитие | посочи | инвестиции | големите | припомни

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори