В Стара Загора ученици организираха полезна инициатива за безопасен интернет

Водещи на събитието бяха Ралица Бояджиева, ръководител на клуб по „Киберсигурност и етично хакерство“ към ППМГ „Гео Милев“ и Никола Кирилов – кмет на Млада Загора 2023/2024 г. Като лектори се включиха Димана Додова, експерт от Национален център за безопасен интернет и 12-класникът Александър Николов, участвал в Националния отбор по киберсигурност.

 20.02.2024 15:10
В Стара Загора ученици организираха полезна инициатива за безопасен интернет

Младежки общински съвет – Стара Загора и клуб по „Киберсигурност и етично хакерство“ към ППМГ „Гео Милев“, с подкрепата на Център за подкрепа за личностно развитие  и Община Стара Загора проведоха инициатива КиберБУДНИ 2. Събитието се проведе в Младежкия дом в града на липите.

Водещи на събитието бяха Ралица Бояджиева, ръководител на клуб по „Киберсигурност и етично хакерство“ към ППМГ „Гео Милев“  и Никола Кирилов – кмет на Млада Загора 2023/2024 г. Като лектори се включиха Димана Додова, експерт от Национален център за безопасен интернет и 12-класникът Александър Николов, участвал в Националния отбор по киберсигурност. 

Младежката инициатива се състоя от две части. Първата бе насочена към учениците от 5 до 7 клас от училища в Стара Загора, а темата бе  "Безопасно общуване в социалните мрежи". Втората част бе предназначена за ученици от 8 до 12 клас от професионални, профилирани и средни училища в Стара Загора. Участниците бяха разпределени в 9 екипа, а всеки получи тема от един от следните раздели: "Безопасното общуване в социалните мрежи", "Финансова сигурност в киберпространството" и "Имплементация на AI технологиите и Internet of things". Всяка група имаше ментор. Целта на всяка група бе да подготви важни за младежите въпроси, които да бъдат зададени към гостите, професионалисти в сферата на киберсигурността .

"Организираме различни обучения и кампании на родители, ученици, преподаватели, а днес целта е да запознаем децата с онлайн безопасността и как да използват безопасно интернет.  Националният център за безопасен интернет разполага с две линии - гореща и консултативна, на която получаваме сигнали за деца, жертви на различни опасност ив олнайн пространството, сексуална експлоатация и др. , обясни пред stz24.com Димана Додова. От центъра отчитат за 2023 година ръст на сигналите над 100%.

Получени са 46 359 сигнала, като 95% от тях са за сексуална експлоатация над деца. Други често срещани сигнали са за онлайн тормоз, хакнати и откраднати профили, фишинг атаки.

"Родители ни търсят много често за съвет как да си научат детето как да използват правилно и безопасно социалните мрежи, как да си предпазят детето от интернет. Бих посъветвала младите хора да мислят преди да кликнат и винаги да имат едно наум какво споделят в интернет, защото оставят след себе си следа и да се замислят когато пораснат и се върнат назад дали ще се забавляват с това, което са качили или ще искат да го махнат", казва експертът.

Практични съвети към подрастващите дава и Александър Николов."Ако някой приятел ви изпрати линк и иска бързо да го кликните, не го правете, ако ви изпрати файл и иска да го свалите, винаги имайте едно наум, защото това, което сваляте може да ви открадне паролите или да ви зарази и да ви направи уязвими", казва той и допълва:

"Младите хора не са толкова технически запознати и информирани с киберпрестъпленията и някои от тях не знаят, че кибер атаките стават толкова лесно. Всички говорим за телефонните измами, но все още има хора, които стават жертви на такъв вид измами. Така е и с интернет престъпленията. Лъжим се, когато сме по-податливи емоционално. Често ме търсят приятели и питат този сайт реален ли е, може ли да погледнеш този файл, има ли вирус и т.н.", казва бившият състезател в Националния отбор по киберсигурност.

Ако получа подозрителна покана за приятелство във ФБ, как да разбера дали профилът е фалшив? Този е друг често срещан въпрос. "Гледам кога са качени снимките в този профил и дали не са от последните три дни всички, проследявам имаме ли общи приятели, пише ли човекът от профила коментари", посочва Александър.

Автор: Светла Тенева


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | бъдат | ученици | общуване | младежите | мрежи | социалните | безопасно | темата | организираха | Ралица Бояджиева | кмет на Млада Загора | Никола Кирилов | полезна инициатива | things | internet

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори