Триажен кабинет и в Стара Загора, ще се финансира с 80 000 лв от общинския бюджет

Точката влезе в дневния ред на ноемврийското заседание, след като управителят на общинското търговско дружество „Диагностично консултативен център – I“ ЕООД гр.Стара Загора д-р Георги Лисичков, внесе до Кмета на Община Стара Загора докладна записка с вх.№ 10-02-8394 от 16.11.2020., с която информира за направени предписания от РЗИ Стара Загора за разкриване на триажен – COVID кабинет в дружеството, във връзка с увеличаващата се заболеваемост от COVID – 19 в област Стара Загора.

 26.11.2020 10:45
Триажен кабинет и в Стара Загора, ще се финансира с 80 000 лв от общинския бюджет

С 39 гласа "За" общинските съветници подкрепиха предложението на Община Стара Загора от общинския бюджет да бъдат осигурени 80 000 лв за дейността на триажен кабинет в ДКЦ - I , 5-ма от съветниците гласуваха "въздържал се".

Точката влезе в дневния ред на ноемврийското заседание, след като управителят на общинското търговско дружество „Диагностично консултативен център – I“ ЕООД гр.Стара Загора д-р Георги Лисичков, внесе до Кмета на Община Стара Загора докладна записка с вх.№ 10-02-8394 от 16.11.2020., с която информира за направени предписания от РЗИ Стара Загора за разкриване на триажен – COVID кабинет в дружеството, във връзка с увеличаващата се заболеваемост от COVID – 19 в област Стара Загора.

Кабинетът ще извършва консултиране на пациенти с грипоподобна симптоманика, с цел разделяне на пациентите с вирусни инфекции, а също и бързи антигенни тестове. В докладната записка управителят посочва броя и специалностите на медицински и немедицински персонал, който ще обслужва този кабинет и средствата необходими за функционирането му.

Точката предизвика дебати по време на заседанието. 

Димитър Чорбаджиев припомни, че на 8 ноември мярката за откриване на триажни кабинети е обявена от здравния министър и е посочено, че сумата за финансирането на тези кабинети е от държавния бюджет.

"В следващия момент се казва, че тези кабинети трябва да се финансират от бюджета на Общината. Къде е истината и кой взе решението този кабинет да бъде точно в това ДКЦ? Изисква се от нас да приемем една неясна сума. Не е въпросът само за отпускане на 80 000 лв, а за отговорността. Никой не попита ОбС, който е принципал на това дружество дали е съгласен с това, ако утре има отлив на пациенти или стане друг проблем, отговорността ще е наша", посочи председателят на групата съветници от ДБ.

Доц. д-р Емил Славов, председател на здравната комисия в ОбС, обясни, че решението за това ДКЦ е взето след анализ на ситуацията във всички общински структури, като са обсъдени няколко варианта.

"Това е помещение, което е на партер. Там няма възможност дза се смесват потоци с хора, болни от други заболявания с тези с коронавирус. Настояваме пред ръководството на ДКЦ -1 да забрани преминаването на пациенти с такава симптоматика пред официалния вход на лечебното заведение. В кабинета ще се извършват изследвания с бързи антигенни тестове. Това е една от основните суми, заложени в тези 80 000 лв. Същността на този кабинет включва всеки един пациент, който има съмнения за коронавирус, да го посети, да му бъде направен такъв бърз антигенен тест, който е абсолютно безплатен, да му се измери кислородното съдържание, да се извърши преглед от лекар, при необходимост да се отиде на рентген в същата сграда, да се диагностицира и да се прецени дали да се хоспитализира или да си отиде вкъщи. Така ще се намали свободното движение и лутането на такива пациенти в града", посочи общинският съветник от ГЕРБ.

Неговият колега Янко Янков поиска точката да бъде отложена за следваща сесия, до когато да има повече яснота за какво точно са нужни тези 80 000 лв.

"Не съм съгласен с прибързаната точка, която трябва да гласуваме сега. Ясно е, че в момента всеки болен бърза към Спешна помощ, ясно е, че Община Стара Загора трябва да се включи в борбата с тази пандемия и дза помогне по всякакъв начин, но трябва да се спазват законите, трябва да има яснота и подредба. Това предписание на РЗИ е със силата на закон, то задължава всички ДКЦ и МЦ да открият такива кабинити. Остава отворен въпросът когато тези хора излязат от този кабинет, къде отиват - тръгват пеша болни, хващат такси? Мисля че няма да е толкова фатално да се остави за следващата сесия тази точка, за да се види цялата разбивка на тези 80 000 лв", коментира съветникът.

Петър Желязков призова ОбС да се довери на д-р Славов. "Лекарите са тези, които са специалисти, но те са хората, които поемат риска. Предлагам изцяло да се доверим на д-р Славов, в този живот има понякога и доверие, не може винаги всичко да се сметне с математическа точност".  

Този кабинет трябва да заработи още днес, защото е нужен, категоричен бе председателят на групата съветници от ГЕРБ Диян Димитров.

"Да, вероятно не е ролята на Общината да финансира работата на този кабинет, но истината, е че този кабинет е нужен. В един друг етап се надявам, че тези пари ще можем да си ги възстановим тези средства. Управителят на ДКЦ-1 също е заразен с коронавирус и той реално няма заместник, не очаквайте от една сестра да може да направи подробен разчет за разходите на едно дружество, защото никога не го е правила преди. Сложете фактите на масата и не играйте на дребно!"

Още един лекар взе думата в залата. Общинският съветник д-р Кирил Георгиев покани всеки, който не е съгласен с предложението да влезе като доброволец в болницата или в ДКЦ. "Трябва да се обединим около тази идея, защото всички общини са финансирали подобни кабинети, не можем да бъдем последни!". 

В крайна сметка предложението бе подкрепено в зала. Нито един от съветниците не гласува "против".

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | Община | кабинет | covid | ОбС | триажен

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори