От ВМРО раздаваха захарни петлета на Петльовден

Инициативата е на младежката организация в Стара Загора.

 02.02.2020 11:31
От ВМРО раздаваха захарни петлета на Петльовден

Представители на младежката организация на ВМРО в Стара Загора раздаваха захарни петлета, календари и листовки на днешния Петльовден. Инициативата започна в 11 часа в градинката до църквата "Свети Николай".

Близнаците Борис и Симеон бяха първите, които получиха захарни петлета. 

"Инициативата е организирана от нас, младежите от ВМРО. Правим го, защото трябва всеки един българин да помни своята история и традиция и да не се поддава на чужди влияния и чужда пропагадна. Всяко едно българско дете и родител трябва да знае историята на Петльовден, защото точно празниците, културата и традициите са ни съхранили като нация", обясни за stz24.com Никола Чакалов, общински съветник в местния парламент и председател на младежката организация в Стара Загора.

Втори февруари в народните традиции се отбелязва като празник на оцеляването и съхраняването на мъжката сила. На него народът ни отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се е крепяло семейството и мирът. По време на туркото робство по това време на годината поробителите минавали да взимат български момчета за еничери, от която къща вземели момче, те поставяли кървав знак на портата. Според легендата, за да не даде момчето си, българската майка заклала петел и с кръвта му белязала външните врати на дома си, за да се заблудят поробителите. В чест на петела празникът е наречен от народа Петльовден.

Освен това днес православната църква чества и Зимна Богородица, Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка и един от дванадесетте велики през годината. 

Четиридесет дни след раждането на Исус света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога. Смята се, че Богородица закриля бременните жени, майките, раждаемостта и семейството. През този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | организация | Петльовден | ВМРО | Младежката | петлета | захарни | раздават

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори