От партия "Възраждане" са готови за местен референдум заради концесия за добив на злато и ценни метали в региона

От "Възраждане" обявиха несъгласието си с решението на Министерски съвет да предостави площ в размер на 155.75 кв. км. на територията на Област Стара Загора на частния инвеститор „Дънди Πpeшъc Meтaлc Чeлoпeч“ EAД за проучване и промишлен добив на злато и метални полезни изкопаеми.

 13.03.2020 11:43
От партия "Възраждане" са готови за местен референдум заради концесия за добив на злато и ценни метали в региона

Готови сме да организираме референдуми по места и подписки срещу намерението за добив на злато и ценни метали в региона, заяви на пресконференция председателят на партия "Възраждане" в Казанлък Димитър Пашев.

От партията обявиха, че изразяват своето категорично несъгласие с решението на Министерски съвет да предостави площ в размер на 155.75 кв. км. на територията на Област Стара Загора на частния инвеститор „Дънди Πpeшъc Meтaлc Чeлoпeч“ EAД за проучване и промишлен добив на злато и метални полезни изкопаеми.

Разрешението на Министъра на енергетиката, Теменужка Петкова, е в сила от 13 декември 2019 г. Според него ĸoмпaниятa щe влoжи зa cpoĸ oт 3 гoдини минимyм 470 000 щaтcĸи дoлapа в пpoyчвaтeлни дeйнocти. Границите на площта, »Свети Никола», определена с гранични точки, съгласно приложението, обхваща следните райони: община Стара Загора - с. Пъстрово; община Казанлък – с. Бузовград, с. Горно Черковище и с. Средногорово; община Павел баня – с. Турия; община Братя Даскалови – с. Славянин и с. Горно Ново село.

"Едно от нещата, което ни притеснява е, че няма публикуван договор, а има разрешение на Министерството. В Закона за концесиите е записано, че едни от органите, които влияят на тези решения, са Общинските съвети и кметовете", посочи общинският съветник и лидер на "Възраждане" в Стара Загора Искра Михайлова. Тя обясни, че още през следващата седмица ще бъде потърсен официален отговор от представителите на местната власт, както в Стара Загора, така и от останалите засегнати общини, и от Областна администрация, относно това какво точно се случва.

"Не става ясно от разрешението на колко сондажа ще има право фирмата, дали цялата територия няма да се ескплоатира до краен предел. Компанията трябва да инвестира минимум 470 хиляди щатски долара, ако бъдат вложени повече средства, съществува опасността Централна България да загуби от своята красота. Запазване на природата е един от мотивите ни да се обявим срещу добива", каза още Пашев.

От партия "Възраждане" се опасяват, че проучванията и добива на злато и ценни метали носят риск от замърсяване  на околната среда и неблагоприятна промяна на релеф. Други причини да се обявят срещу добива са тези, че съществува риск от замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици от изкопните действия и опасност за намаляване на биологичното разнообразие на растителния и животинския свят.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | руда | Община | референдум | метали | територията | замърсяване | концесия | злато | добив | Възраждане

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори