46 точки ще обсъждат общинските съветници в Стара Загора на предстоящото заседание

Промяна в срока на усвояване на съществуващ дългосрочен общински дълг за финансиране на проект „Реконструкция на Зоопарка в Стара Загора“ при запазване на останалите параметри в договорените размери и срокове ще е другото предложение, по което се очаква сериозна дискусия в зала.

 26.10.2020 13:16
46 точки ще обсъждат общинските съветници в Стара Загора на предстоящото заседание

46 точки и 8 питания са постъпили към момента в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет в Стара Загора, което ще се проведе в четвъртък, обяви на пресконференция председателят на местния парламент Мария Динева.

Две Наредби ще бъдат разгледани: Наредба за изменение на наредбата за организацията на предучилищното образование в Община Стара Загора и Наредба за реда и условията за поставяне и премахване на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Община Стара Загора.

Втората Наредба ще се обсъжда на първо четене, тя е предизвикала най-много дебати и на комисии, и на Председателски съвет, подчерта Динева.

Промяна в срока на усвояване на съществуващ дългосрочен общински дълг за финансиране на проект „Реконструкция на Зоопарка в Стара Загора“  при запазване на останалите параметри в договорените размери и срокове е другата точка, по която се очаква сериозна дискусия в зала. 

"Реконструкцията на Зоопарка се финансира с банков кредит, чийто срок за усвояване и гратисен период изтичат през февруари 2021 година. Отклоненията от планираните времеви графици за изпълнение на строителните дейности отлагат във времето и усвояването на кредита за извършване на плащанията за фактически извършените строително-монтажни работи. С оглед на гореизложеното, предлагам Общински съвет да даде съгласие за промяна в срока за усвояване на кредита, включително гратисния период от 18 на 24 месеца с цел успешното финализиране на проекта", пише в предложението на администрацията, което ще се гласува в четвъртък.

"Имаме решение на Председателски съвет да поканим ресорния зам.-кмет, за да зададат общинските съветници въпросите, които ги вълнуват, те са по-скоро строителни. Знаем, че два пъти е спиран обектът, знаем, че срокът изтича в началото на следващата година, трябвада подкрепим това решение, но има въпроси, на които трябва да намерим отговори, защото колегите питат, като удълим срока, какво правим?", заяви Динева.

Съветниците ще гласуват поемането на дългосрочен общински дълг под формата на дългосрочен кредит от Обединение „Фонд за устойчиви градове“ и Фонд „ФЛАГ“ ЕАД, което ще даде възможност за обновяването на Летен театър в парк „Митрополит Методий Кусев“, Реконструкция и обновяване на Драматичен театър „Гео Милев“ и ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в СУ „Христо Ботев“ и СУ „Васил Левски“. “Размерът на дълга, който евентуално ще бъде поет е 13,450 млн.лева за 15 години с три години гратисен период“, разясни още председателят на Общински съвет.

Местният парламент ще вземе решение за утвърждаване на промени в Общинската транспортна схема от квотата на Община Стара Загора. С цел улесняване на пътуващите по маршрута на автобусна линия №23 ст. „Берое“ – кв. „Дъбрава“ ще бъде изградена допълнителна спирка: болница „Тракия парк“ само в посока от ст. „Берое“ към кв. „Дъбрава“. Промени ще има в разписанията на автобусни линии № 17 и № 64.  

В дневния ред влиза точка за откриване на процедура за провеждане на конкурс за избор на управител на „Мересев“ ЕООД. На октомврийското заседание ще бъде обсъдено и предложение за одобрение за финансиране на проект „Усмихни се!“ на СНЦ „Инър Уийл клуб Стара Загора“. Обхватът на проекта е фокусиран върху поне 120 деца със специални потребности, отглеждани от родител в дома си, посещаващи дневни центрове, центрове за социална рехабилитация и интеграция за деца, и такива, настанени в центрове за настаняване от семеен тип, на възраст 5-18 години.

Мария Динева внася за гласуване промени в съставите на две от постоянните комисии- Постоянната комисия по спорт и младежки дейности и Постоянната комисия по териториално, селищно развитие и транспорт, както и избиране на  пълномощен представител на Община Стара Загора в Асоциацията на общинските гори.

Съветниците ще гласуват продажба на пет общински жилища на настанени в тях наематели, както и удължаване срока на 23 договора за наем на търговски маси, находящи се на Централен зеленчуков пазар и микропазари в община Стара Загора. Ще бъде одобрено именуването на улица „Траяна“ в село Богомилово.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | предложения | общински съветници | Мария Динева

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори