В Стара Загора специалисти споделиха опит как да се научат да общуват деца с комуникативни затруднения

Събитието е финално по проекта и е насочено към мултиплициране на опита сред специалисти в образователната и социалната сфера чрез предоставяне на възможност за споделяне на добри практики, представяне на случаи и дискутиране на предизвикателствата и перспективите пред ДАК в област Стара Загора.

 11.06.2024 11:57
В Стара Загора специалисти споделиха опит как да се научат да общуват деца с комуникативни затруднения

Областна практическа конференция по проект "Глас за всяко дете" на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в партньорство с УНИЦЕФ се проведе в Стара Загора. 

Събитието е финално по проекта и е насочено към мултиплициране на опита сред специалисти в образователната и социалната сфера чрез предоставяне на възможност за споделяне на добри практики, представяне на случаи и дискутиране на предизвикателствата и перспективите пред ДАК в област Стара Загора.

Конференцията откри Пламен Иванов, директор на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Стара Загора. "В рамките на проекта УНИЦЕФ и Центъра обединиха усилия в създаване и поддържане на областна професионална подкрепяща общност от специалисти за провеждане на допълваща и алтернативна комуникация при деца с комуникативни нужди. Днешното събитие е насочено към споделяне на опита по проекта от специалистите в образователната и социалната сфера - детски градини, училища, регионални центрове със СОП и институции от социалната сфера, подчерта Иванов.  "Обратната връзка е изключително ценна за нас и ви насърчавам да споделяте опита, предизвикателствата и успехите", допълни той.

Сред гостите на конференцията бе д-р Калоян Дамянов, директор на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в София - град. Центърът в столицата е партньор по проекта.

"Нашият проект за допълнителна алтернативна комуникация започна преди доста време. Първи в София дадохме начало на тази инициатива. С УНИЦЕФ обсъждахме как можем да подкрепим развитието на Регионалните центрове в страната така, че да трансформират своята роля от предоставящи директна подкрепа към това да предоставят помощ на всички образователни институции, за да могат да се създадат едни приобщаващи пространства. Основен акцент в проекта "Глас за всяко дете" е да се даде възможност на детските градини да ползват средства за допълнителна алтернативна комуникация, за да може децата, които имат различни комуникативни затруднения да получат шанс да участват в общообразователната среда и в крайна сметка това да бъде един истински инструмент за приобщаващо образование. Реално чрез този проект се дава възможност в детските градини чрез използването на средства за допълнителна алтернативна комуникация да се постигне ефективна обратна връзка между дете, общообразователния учител и родител. 

Милена Минкова, която е психолог в Регионалния център в Стара Загора се занимава активно с темата допълваща алтернативна комуникация. 

"Процесът е индивидуален, прави се подбор с какви средства да се започне - нискотехнологични, среднотехнологични или високотехнологични. При някои деца нещата се получават много бързо, тъй като процесът е свързан с разбирането, мотивацията за работа. Целта е тези средства да дадат възможност на децата да общуват и да се приобщят към средата", обясни тя пред stz24.com.

Модератор на конференцията бе Валентин Калчев, който е също част от екипа на РЦПППО-Стара Загора.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | конференция | дете | глас | проведе | проект | всяко | практическа | специалисти споделиха опит | как деца | с комуникативни затруднения | да се научат да общуват

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори