Два пълни дни забавления за деца и родителите им в първи по рода си фест в Стара Загора

От сутринта в двата почивни дни - 17 и 18 юни - в южната част на парк "Бедечка", станал популярен с борбите за своето запазване, започват изключително много занимания за деца, работилници, образователни демонстрации, ленд арт намеси, семейни маршрути, спорт, кино и много други. Зелени Балкани ще направят орнитоложка разходка в събота и демонстрационни щандове и работилници в неделя.

 09.06.2023 21:58
Два пълни дни забавления за деца и родителите им в първи по рода си фест в Стара Загора

Цяла събота и неделя на напълно безплатни занимателни дейности за деца и възрастни сред природата, на крачка от сърцето на града, както и природосъобразен базар. 

 От сутринта в двата почивни дни - 17 и 18 юни - в южната част на парк "Бедечка", станал популярен с борбите за своето запазване, започват изключително много занимания за деца, работилници, образователни демонстрации, ленд арт намеси, семейни маршрути, спорт, кино и много други. Зелени Балкани ще направят орнитоложка разходка в събота и демонстрационни щандове и работилници в неделя. Една от стените в парка ще се преобрази с графити - благодарение на старозагорски младежи и муралиста Николай Петров G L O W. Моро Миро пък ще представи новия си мономюзикъл "Саксийното момиче". Архитекти ще направят детска работилница за екологично строителство. Ще има работилници, забавна астрономия и забавна математика за деца, правене на полезни бонбони, картички, компостиране, микронаблюдения и още много. Включват се още организациите като BG Бъди Активен със своя Шишеяд - инсталация за рециклиране. За родителите има базар с природосъобразни продукти - био брокат, био козметика, почистващи препарати, свещи, цялата гама от пчелни продукти, био продукти от роза и лавандула, декорации за дома, ръчно направени детски играчки, хранителни добавки, масажори, книги, чайове и какво ли още не.

Програмата на алтернативния фестивал с кауза е съставена с много грижа към природата и изцяло с доброволни усилия.

Фестивалът се организира от Творческия колектив "На улицата", Стара Загора, с подкрепата на Общината и поредица партньори. Повече на: https://www.facebook.com/events/539424491629286 Точните места са по алеята между Зеления клин и "Самара", както и т.нар. Тайна поляна по поречието на реката. Всички гости ще бъдат упътени.

В събота от 10:30 ч. Екипът на Зелени Балкани ще очаква деца и възрастни до мостчето за квартал "Самара". Носете си бинокли, фотоапарати и добро настроение, призовават организаторите. Зелени Балкани са едни от най-добрите познавачи на река Бедечка и района и ще направят разходка, за да запознаят посетителите с обитателите на парка. В неделя Зелени Балкани има още подаръци за малките старозагорци и гости на града: работилница за къщички за птици в присъствието на... самите птици от Спасителния център в Стара Загора.


В 10 ч. в събота на т.нар. Тайна поляна в парка за няколко часа идва и работилницата "Зелено наследство" - архитекти ще учат децата на екологично строителство с глина и дърво, децата ще направят еко-къща със собствените си ръце. В 11 ч. в събота на главната сцена в южната част на парк Бедечка пък започва мюзикъла "Саксийното момиче" на Моро Миро, нещо твърде подходящо и за деца (и родителите им) - с неповторими приказни истории и неподражаема музикална смес от рок и фолклор. В събота по другите локации на феста  в парк "Бедечка" има още еко игри с герои на планетата, тъкачни станове за деца и други традиционни занаяти и много други. В неделя пък ще има правене на картички, четене на книжки, работилница с вълна, народни танци. Сред работилниците и базарите в двата дни са още: правене на свещи, плетени играчки и аксесоари рисуване по бутилки и какво ли още не.

 

В двата дни култовата Арт група Дупини ще представи фотоизложба и демонстрации на ленд арт (или с други думи "изкуство в природата") около т.нар. Тайна поляна край река Бедечка, заедно с местни артисти. Междувременно, творческата организация Колективът ще преобрази Тайната поляна - софийските организатори на фестивали гостуват специално на Стара Загора с формат Реките на България - Стара Загора. Колективът прави култовите фестивали Реките на София и 100 стола. Те ще осветят района, ще направят импровизиран бар на фона на артистична намеса и няколко работилници, изложба за гражданска активност, фотобудка, работилници за малки и големи и много други. Колективът също е предвидил детски занимания. Повече за Реките на града: https://www.facebook.com/events/638800698121072

 

В 9 ч. в неделя от кръглото езеро южно от езерото "Загорка" тръгва и петкилометрово бягане - SiteGround 5 km. Ще има възможност и за детско бягане на по-кратка дистанция. То също включва сладки изненади за деца. През целия ден тук започват или завършват и туристическите маршрути за семейна разходка, включващи и другите старозагорски паркове, както и близкия Музей на бирата. Специално за фестивала отваря една от астрономическите обсерватории в Стара Загора. Повече за бягането и маршрутите: https://www.facebook.com/events/763376955273674/ и https://www.facebook.com/events/155674540719975

 

В събота вечер от 22:30 ч., както и в неделя вечер от 20:00 ч. на Таната поляна ще ще има и любителско кино за природата в първия по рода си любителски кинофест "Бедечка" с подкрепата на Националния фонд "Култура". Под звездите и звуците на реката ще гледаме документални филми с еко насоченост, филми за екстремни спортове и игрални продукции на непрофесионалисти.   

 

Програмата НА ЗЕЛЕНО вече набира популярност и с двете вечери на концерти с няколко рок и етно банди - на 16 юни, петък, след 18 ч., както и на 17 юни, събота след 17:30 ч. Цялата програма пък започва още на 15 юни, четвъртък, от 17:30 ч  с дискусия на урбанисти и граждански активисти за развитие на градската среда. Форматът ще се проведе на 15 юни, четвъртък, от 17:30 ч. в Къщата на архитекта в Стара Загора (https://www.facebook.com/events/690965089457335). Така, между 15 и 18 юни в публичните части на парк "Бедечка" и в цяла Стара Загора се настанява фестивален дух. Ще се съблюдават границите на собствеността в парка, както и чистотата на мястото.  

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | неделя | събота | други | деца | Бедечка | поляна | events | работилници

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори