Детска градина № 20 "Мир" в Стара Загора работи по международен проект срещу агресията

В проекта ще се включат 250 деца от старозагорската забавачка, които ще вземат участие в различни игри, както и за изработването на видеоклипове и презентации.

 04.05.2022 14:42
Детска градина № 20 "Мир" в Стара Загора работи по международен проект срещу агресията

Старозагорската детска градина №20 „Мир“ е координатор на Международен проект „Агресия! Не, благодаря!“. Проектът бе представен днес пред журналисти.

Партньори за реализирането му са училище „Сара Монти“ от Италия, Общинска детска градина в град Дебър – Северна Македония, Детска градина в град Плоещ – Румъния и деца от предучилищна група в турския град Мерсин, област Анталия.

В проекта ще се включат 250 деца от старозагорската забавачка, които ще вземат участие в различни игри, както и за изработването на видеоклипове и презентации.

Директорът на детската градина Петя Копанова е категорична, че целта на проекта е разработване на план и методология за работа с деца с агресивно поведение. Всяко партньорско заведение ще допринесе за популяризиране на темата и ще предложи решения за справяне с агресията.

"Не се колебаехме за темата, към нея ни подтикнаха самите родители, които през последните две години започнаха да търсят съдействие от нас по повод решаване на проблемите с агресията в домашна обстановка, видяхме, че този проблем е актуален и в другите държави", обясни директорът на старозагорската детска градина.

От 9 до 13 май Стара Загора ще бъде домакин на първата среща на живо между участниците в проекта. По време на посещението ще се представят техники за управление на агресията за релаксация, емоции и решаване на проблеми. 

През последните години детските градини в Община Стара Загора провеждат дейности, които излизат далеч извън задълженията им. Показателно е, че ДГ „Мир“ организира научния си потенциал за решаване на този много труден проблем, а заедно с това е координатор на международната инициатива. Още по-полезно е решението на организаторите след приключване на проявите, те да се популяризират максимално и да се популяризират. Всички занимания за възпитанието на децата са похвални!", каза зам.-кметът Иванка Сотирова.

"Една от предпоставките за формиране на агресивно поведение идва и от семейството. Много е важно какъв е микроклиматът в семейството, родителите трябва да бъдат приобщавани към инициативи като тези в проекта", допълни зам.-кметът.

Стойността на проекта е 143 хил.евро и е финансиран по програма „Еразъм +“. Той ще приключи през ноември 2023 година. Вече е проведена при огромен интерес съвместна инициатива на деца и родители "Спортът срещу агресията". Татковците и майките на децата са предложили спортният празник да се превърне в традиция и да се провежда по-често.

За да бъде проектът още по-интересен, ще бъдат използвани социалните мрежи и интернет платформи, където ще бъдат публикувани дейности, изпълнения на децата, игри и занимания. Предстоят срещи във всяка от държавите-партньори.

По темата с агресията се работи непрекъснато, още с прекрачване на прага на забавачката, сподели още екипът на детското заведение.

Да се работи върху превенцията, да се създаде спокойна среда, да се формира отношение към децата със специални образователни потребности от останалите, са сред другите цели на колектива. "Много е важно като учители да научим децата да владеят емоциите си, трябва да сме партньори на родителите в тази посока", споделиха още преподавателите.

Футболът и музикално-подвижните игри, рисуването са сред методите за работа срещу агресията, които са ежедневни. Благодарение на тях децата се освобождават от своите негативни емоции и се чувстват по-щастливи и по-спокойни.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | град | градина | детска | Международен | проекта | деца | проект | координатор

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори