"Ние сме музиканти" празнува втори рожден ден

Това е може би най-дълго подготвяният проект на Държавна опера-Стара Загора и огромна гордост за институцията, за директора на театъра Огнян Драганов и за целия административен и творчески състав.

 06.03.2024 09:14
"Ние сме музиканти" празнува втори рожден ден

"Ние сме музиканти" - Арт терапевтични и развитийни работилници за работа с деца със специални образователни потребности и различни развитийни и поведенчески трудности празнува втори рожден ден.

Това е може би най-дълго подготвяният  проект на Държавна опера-Стара Загора и огромна гордост за институцията, за директора на театъра Огнян Драганов и за целия административен и творчески състав. Окуражен първо в европейската надпревара за иновативни оперни и балетни проекти на филантропската платформа FEDORA, „Ние сме музиканти” достигна в класацията до третото място от стотици проекти на водещи европейски компании. Проектът успя да набере и финансови средства от световни и родни дарители. С водосвет за здраве и успех, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, точно преди 2 години – на 5 март 2022г. започна изпълнението на проекта „Ние сме музиканти“ в Държавна опера – Стара Загора. В уютния си дом, Старозагорската опера прегърна първите си „специализанти“.

Изключителен шанс за програмата бе, че оперната прима-солистка на Старозагорската опера Русалина Мочукова е дипломиран логопед-музикотерапевт, което ускори реализацията на първия етап от проекта.  Русалина Мочукова, заедно с нейния скромен и сърцат екип, състоящ се от психолога Боряна Каниду и оркестрантката от състава на оркестъра на Старозагорската опера Нелиана Димитрова,   използва в работата си похвати от логопедията, логоритмиката, музикотерапията, както и методът Орф-Щулверк, съчетаващ ритъм, говор, музика и движение свирене на орф инструменти с интересни игри.

Във фоайето на Операта е аранжирано цветно и свежо пространство със сцена и подходящи мебели, където се провеждат заниманията /всяка събота, а напоследък – в неделя от 11.00 до 17.00 часа/. Закупени са и предоставени на децата различни Орф инструменти и аксесоари, необходими за програмата, подготвена и съобразена с потребностите на участниците в отделните групи. Всяка седмица малчуганите идват с нетърпение в своя артистичен дом.

След 2 години, с гордост отбелязваме впечатляващите резултати от програмата, радваме се на положителните промени, заснехме своя първи видео-клип с Хриси. Освен своите индивидуални постижения, децата имаха и своята първа концертна изява, както и своите дебютни участия в спектакли на Старозагорската опера и балет. Две от децата със синдром на Даун  Христослава Колева и Иван Бакоев участваха в спектаклите на мюзикъла „Есмералда-Парижката Света Богородица”, на оперите „Тоска” и „Атила” и са главните герои в специалните видео клипове с Балета на Държавна опера-Стара Загора.

През 2023 година проектът „Ние сме музиканти” бе удостоен с две престижни награди: високото отличие Награда „Стара Загора” и „Кристална лира” на СБМТД и Кантус Фирмус за оперната прима Русалина Мочукова в категория Педагог за нейния изключителен принос като логопед и музикотерапевт.

Старозагорската опера е една от малкото културни институции в Европа, която има програма-Арт терапевтични и развитийни работилници "Ние сме музиканти" за работа с деца със специални образователни потребности. За всички участници в програмата заниманията са безплатни.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Децата | Стара | Загора | държавна | опера | Старозагорската | програмата | музиканти | Русалина | Мочукова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори